"Talog od milion stvari koje su nefudbalske": Kako smo došli do toga da mlada reprezentacija Srbije izgubi od Engleske 1:9 1Foto: FSS

Mlada fudbalska reprezentacija Engleske nedavno je postala evropski prvak za svoj uzrast prvi put posle 39 godina.

Mlađa klasa koja treba da nastavlja tim putem stavila je na znanje da i na nju može da se računa kao na snagu koja će prvo da se izbori za odlazak na idući šampionat, a onda u Sloveniji 2025. i da odlučno brani tron.

Što svojim umećem, što sapetošču protivnika sledeća generacija mladih engleskih fudbalera je samlela Srbiju s 9:1 u Notingemu u drugom kolu kvalifikacija. Ni kada je domaćin posle vodećeg gola Zvezdinog igrača Vladimira Lučića preokrenuo na 3:1 do poluvremena nije moglo da se pretpostavi kakav brodolom sledi. Tim koji bi trebalo da smatramo nadama našeg fudbala prvo se teturao grogiran, a zatim se sručio nokautiran poletnom i nadahnutom igrom suparnika koji je dao devet golova, a sigurno da žali i za desetim s obzirom na to da mu otpor praktično i nije pružan.

Milorad Kosanović, koji je kratko vreme 2004. i 2005. bio selektor mlade reprezentacije tadašnje Srbije i Crne Gore, smatra da je dosadio i Bogu i narodu ponavljajući priču o boljkama našeg fudbala, koje umesto da se iskorenjuju imaju sve dublje žile.

„Sve kreće od lošeg rada sa strukom. To na naplatu mora da dođe kadtad. Činimo iste višegodišnje greške umesto da se ugledamo, recimo, na primer Španaca. Kod njih postoji sistem u kojem nema mesta improvizaciji jer se oslanja na standarde UEFA. Tamo kumovi, braća i partija ne igraju nikakvu ulogu u selektovanju igračkog i trenerskog kadra. Mi smo nekada u mlađim kategorijama bili i evropski prvaci, ali smo tada strpljivo pravili igrače. Danas ih puštamo da odu dok još nisu stasali ni igrački ni kao ličnosti. Pogledajte primer Slobodana Tedića, koji je u Čukaričkom imao sjajan napadački potencijal, a onda je prodat kao još neformirani igrač. Sada je u engleskoj trećoj ligi. Tako gube i naš klupski fudbal i reprezentacija“.

Englezi su u uzrastu do 21 godine zaposeli tron Evrope posle bezmalo četiri decenije.

„Kolevka fudbala, s kojom su se naše mlađe kategorije nekada poigravale kao što se sada ona poigrala s nama, prihvatila je da uči od trenera Mančester sitija Gvardiole, fudbalskog revolucionara svetskog formata. On je za nekoliko godina u engleskom fudbalu promenio nekoliko načina igre, tražeći najdelotvorniji. Počeo je tiki-takom, a danas je kombinuje s presingom. Kroz njegovo htenje da napreduje Englezi su shvatili da u svom dvorištu imaju modernog trenera koji im otvara oči i daje im primer da se i sami modernizuju. A mi? Naš sistem je zastareo i zakržljao, s talogom od milion stvari koje su potpuno nefudbalske. Nema nama napretka bez privazijacije klubova“, siguran je Kosanović, koji ima integritet da i kroz komentarisanje debakla u Notingemu pogleda istini u oči za razliku od nekih njegovih kolega, takođe nekadašnjih selektora mladog tima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari