Solidarna pomoć u "saudijskom" Superkupu Španije: Tri velikana izdvajaju po 200.000 evra za malu Osasunu 1Foto: EPA-EFE/Rodrigo Jimenez

Fudbalskoo prvenstvo Saudijske Arabije, koje je steklo globalnu pažnju jer su u njega velikim novcem primamljene zvezde najviše klase, nastavlja se utakmicama 20. kola 15. februara.

Do tada poklonici fudbala u toj arapskoj zemlji Persijskog zaliva imaće kod kuće druge zanimljive ponude dok se uporedo budu interesovali za učešće svoje reprezentacije na Kupu Azije u Kataru (12. januar – 10. februar).

U Rijadu, na stadionu Kraljevskog saudijskog univerziteta za 25.000 gledalaca, na kojem igra Al Nasr s portugalskim asom Kristijanom Ronaldom, večeras počinje Superkup Španije.

Kraljevskih 40 miliona evra

U prvom polufinalnom okršaju srešće se u madridskom derbiju Real i Atletiko, koje je žreb sastavio i za osminu finala nacionalnog kupa pa će odmeriti snage i iduće nedelje (18. januar) na Atletikovom Metropolitanu.

Sutra se za ulazak u finale nadmeću Barselona i Osasuna.

Meč za trofej je u nedelju, a sve utakmice počinju u 20 časova po srednjeevropskom (22 časa po lokalnom).

 

Superkup Španije se peti put održava u formatu fajnal-fora.

Ove godine Barselona učestvuje kao šampion, Real kao pobednik Kupa kralja, a pošto je i viceprvak, njegov gradski rival je dobio priliku kao treći u prošlom šampionatu, dok je Osasuna bila finalista kupa.

Kraljevska federacija španskog fudbala, pod čijim je krovom Superkup, odlučila se za promenu sistema i izmeštanje takmičenja u Saudijsku Arabiju 2020. pogađajte zbog čega.

Ovaj put dobiće od domaćina 40 miliona evra za kooperaciju.

Jedan deo raspodeliće klubovima na osnovu njihovog istorijskog značaja i omiljenosti u televizijskoj publici.

Real i Barselona dobijaju po šest miliona, Atletiko tri, a Osasuna milion i po – fiksno.

Solidarna pomoć u "saudijskom" Superkupu Španije: Tri velikana izdvajaju po 200.000 evra za malu Osasunu 2
Foto: EPA-EFE/STR

Zaradiće se i od učinka na turniru: pobednik milion i po, finalista milion, a poraženi u polufinalu po 750.000.

Budući da je upadljiva razlika u garantovanoj zaradi svih u odnosu na tim iz Pamplone, tri velikana, koji u vitrinama imaju titule za nacionalnog prvaka, rešili su da izdvoje po 200.000 evra kao neku vrstu solidarne pomoći Osasuni, koja je prošle godine ponovila svoj najdalji domet u španskom fudbalu (u finalu kupa izgubila i 2005).

Superkup Španije je prvi put igran izvan granica zemlje 2018, kada je osvajač duple krune Barselona savladala s 2:1 finalistu kupa Sevilju u Tanžeru u Maroku.

Prvi fajnal-for je održan u Džedi (trofej Realu).

Dogodine, 2021, takmičenje je vraćeno u Španiju zbog predostrožnosti od pandemije virusa korona (Atletik Bilbao bolji u finalu od Barselone na produžetke s 3:2 na Seviljinoj Kartuhi).

U prošle dve godine (Real osvajač 2022, Barselona 2023) igralo se u Rijadu, ali na Međunarodnom stadionu Kralj Fahd, koji je zatvoren pre mesec da bi u obnovi do 2026. kapacitet bio uvećan sa oko 58.398 mesta na 92.000.

To je deo ambicija Saudijske Arabije, kojoj će kao jedinom kandidatu biti povereno Svetsko fudbalsko prvenstvo 2034.

Eto i Italijana

Za Špancima na svoj Superkup dolaze Italijani, koji će, takođe na stadionu Kraljevskog saudijskog univerziteta, prvi put igrati fajnal-for (18-22. januar).

Meč za superšampiona Apenina, koji se kao okršaj dva tima igrao redovno od 1988, već je bio izvan poluostrva, a u Saudijskoj Arabiji triput.

Prvo je bio u januaru 2019. u Džedi (Juventus – Milan 1:0), a u decembru na univerzitetskom stadionu u prestonici (Juventus – Lacio 1:3).

U januaru 2023. na „Fahdu“ osvajač Kupa Inter je preslišao gradskog rivala Milan, šampiona, s 3:0.

Sada se u polufinalu prvak Napoli sastaje s finalistom Kupa Fiorentinom (18. januar), a osvajač Kupa Inter s vicešampionom Lacijom (19. januar).

I finale 22. januara počinje u 20 časova po vremenu srednje Evrope.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari