Ivanić stavio “šapu” na titulu 1Foto: BETAPHOTO/BRANISLAV BOZIC/MO)

Crvena zvezda je praktično rešila pitanje fudbalskog šampiona Superlige Srbije pošto je u 30. kolu savladala Partizan – 1:0 (0:0). Jedini gol postigao je Mirko Ivanić posle kornera u 58. minutu.

Postojali su večeras svi preduslovi da se u 164. večitom derbiju vidi atraktivan napadački fudbal, naročito zbog toga što oba kluba praktično nisu imala šta da izgube. Zvezda je čak i porazom mogla da zarži visoku bodovnu prednost na tabeli, a Partizan je jedino pobeda mogla da labavo održi u trci za titulu. Međutim, umesto otvorene igre sinoć je viđeni po jedan gol i jedna prečka.

Crno-beli su pokušali da napadnu u prvom poluvremenu, ali osim prečke Holandera u 38. minutu nisu mnogo toga uradili. Stalne izmene mesta koje su vršili Jović, Asano i Holender dovodile su maltene do ludila odbranu Zvezde kojoj je više od pola sata trebalo da pohvata sve konce igre. I taman kada je delovalo da su uspeli da smire stalne pretnje po čuvara mreže Borjana, mada bez konkretnog šuta u okvir gola, sevnula je prečka. Jedna dobro izgrađena kontra dovela je Holendera u poziciju da sa manje od deset metara raspali po lopti, ali pogodi samo okvir gola.

Sudija Novak Simović je u tim trenucima dobro procenio što je dozvolio prednost, odnosno što prethodno nije svirao faul posle brutalnog starta nad Sanogoa nad Asanom. Međutim, iskusni arbitar propustio je da ne samo u toj situaciji naknadno pokaže karton vezisti crveno-belih, već i u mnogim drugima u kojima je protivničke fudbalere “kosio” na ivici crvenog kartona. Imao je i Jović do poluvremena dobru priliku, ali je Borjan balgovremenom intervencijom sprečio dramu. I to je praktično bilo sve od gostujuće ekipe na ovoj utakmici.

Strateg Zvezde Dejan Stanković pogodio je sa izmenama na startu drugog poluvremena kada je umesto Petrovića i Nikolića uveo Kangu i Falčinelija. Gabonac je pokazao da bez njega nema kreativnosti u igri crveno-belih, ali i da ume da smiri igru koja je često delovala panično u prvom poluvremenu.

Upravo je Kanga i izveo korner u 58. minutu posle kojeg se Ivanić najbolje glavom snašao u kaznenom prostoru Partizana – 1:0. Od tog trenutka crno-beli su potpuno pali i nisu više ni delovali kao tim koji se ne odriče titule. Zvezda je diktirala tempo, držala loptu u nogama i stvarala poneku polušansu. Poslednji trzaj crno-belih odigrao se u 89. minutu kada je Suma odlično izbacio Degeneka, ali nije uspeo da nadmudri i Borjana.

Stanković je na kraju zasluženo došao do prve trenerske pobede u večitom derbiju, a šef struke Partizana Aleksandar Stanojević doživeo je prvi poraz. Osim rezultata, na kraju se mora konstatovati da će se teško iko po bilo čemu drugom kroz neko vreme sećati 164. derbija.

Uvrede za Stojkovića iz lože

Domaći meč, domaća pravila. Lože Crvene zvezde primile su sinoć više publike od uobičajenog smanjenog kapaciteta zbog kovida koji je vladao na evropskim mečevima. Navijači su iz loža ceo meč vređali kapitena Partizana Vladimira Stojkovića, a salve uvreda mogle su se čak i iz novinarske lože čuti i na račun trenera Aleksandra Stanojevića. “Delije” su se i za ovaj meč okupile ispred severne tribine i bakljama proslavile gol Ivanića. Oko “Rajka Mitića” viđene su jake policijske snage, ali im je jedini zadatak bio čuvanje javnog reda i mira, ne i rasturanje okupljanja veće mase u vreme pandemije korona virusa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari