Fudbalerima Mačve odavno kasne plate, a sada neki spavaju na stadionu 1Foto: Starsport

Pobeda protiv Inđije nije popravila šanse fudbalera Mačve da sačuvaju goli superligaški život, jer pretposlednji od 20 klubova ima samo 11 bodova iz 15 mečeva i skoro nikakav manevarski prostor u borbi za eskiviranje šest „karti“ za niži rang takmičenja, ali je poslužila njihovom treneru Draganu Aničiću kao šlagvort za javno svedočenje o katastrofalnom finansijskom stanju u ovom šabačkom sportskom klubu.

– Pričao sam o problemima pre tri i četiri meseca. Da li neki sklanjaju glavu ili ne žele da čuju… Da ne pričam koliko se plata duguje igračima i osoblju koje radi sa nama. Imali smo problem i sa ishranom, to je rešeno. Sad imamo problem sa stanarinama, pre dva dana su neki igrači izbačeni iz stanova i njima svaka čast. Došli su na stadion i rekli da hoće da spavaju na stadionu i da igraju utakmicu… Ne tražimo nemoguće. Imamo jedno obećanje od jednog čoveka kome ja čvrsto verujem da će do utorka biti sve kako treba, da će igrači i osoblje dobiti platu. Pritom su plate mojih igrača smešne kada uporedimo sa nekim drugima – otkrio je u subotu šef stručnog štaba Mačve.

U toku jučerašnjeg dana nismo uspeli da stupimo u kontakt sa doskorašnjim predsednikom kluba Ivicom Kraljem.

Prema informacijama iz izvora bliskih FK Mačva, kojim je do početka ovog meseca (više od pola decenije) uspešno rukovodio poznati golman Partizana i reprezentacije eks Jugoslavije, pandemija je srušila finansijsku konstrukciju.

Obila im se o glavu ideja o „mamljenju“ (velikog broja) novajlija i zadržavanju starosedelaca, papirom obećanim premijama od 5.000 evra za ostanak u najvišem rangu takmičenja na kraju prošle sezone.

Kako je Mačva u SLS preživela samo zahvaljujući administrativnom proširenju lige čelnici su se ponadali da neće morati da isplate dogovoren novac, međutim suočili su se sa više sudskih rešenja u korist fudbalera, plus nemalim izdacima na ime advokatskih i sudskih nadoknada, jer je sve veći broj članova prvog tima kašnjenje ionako skromnih ugovornih rata pokušalo da nadomesti na drugi način.

Što je dodatno ispraznilo kasu, ionako uskraćenu za prihode od prodaje ulaznica i, verovatno, dodatno ugroženu umanjenim prilivom sponzorskih para i pomoći opštine.

FSS na ruku neplatišama

Prema finansijskim pravilima licenciranja klubova u našoj zemlji, isti ne mogu da dobiju dozvolu za takmičenje u narednoj sezoni, ako do 31. marta ne plate svojim igračima i struci sve na šta su se obavezali do kraja prethodne kalendarske godine. Tako je bilo do ovog proleća, kada je Fudbalski savez Srbije suspendovao tu svoju odluku, želeći da tako klubovima olakša ekonomski život u uslovima pandemije korona virusa. Za šta će najveći ceh, naravno, platiti fudbaleri, jer sve više njih jedva sastavlja kraj sa krajem, pošto ne mogu da naplate stare dugove a masa ih je naknadno pristala na smanjivanje plata i ugovornih rata.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari