Fudbalska Superliga je OK, ali njeni članovi moraju da lete iz UEFA i FIFA: Na pomolu konačna odluka o pandanu Ligi šampiona 1EPA-EFE/STEPHANIE LECOCQ

Generalni pravobranilac Evropske unije izneo stručno mišljenje o (polu)zatvorenom fudbalskom takmičenju, izrazito komercijalne prirode.

„Superliga je slobodna da osnuje sopstveno nezavisno fudbalsko takmičenje van ekosistema Evropske fudbalske federacije i Međunarodne fudbalske federacije, ali sa osnivanjem takvog takmičenja ne može istovremeno da nastavi da učestvuje u fudbalskim takmičenjima koja organizuju FIFA i UEFA, bez prethodnog ovlašćenja tih udruženja“, siže je stručnog stava je Atanasiosa Rantosa.

Budući konačni zaključci, tj. presuda Suda pravde Evropske Unije, nisu obavezujući, već je zadatak pravobranioca da, potpuno nezavisno, predloži Sudu pravno rešenje u predmetu za koji je određen. Zato sada predstoji temeljna rasprava sudija o ovom slučaju, u kom su dve strane toliko konfrotirane da se bilo kakav kompromis čini nemogućim.

Prve reakcije pokazuju da UEFA i FIFA na jednoj strani i pokretači evropskog pandama Ligi šampiona vide izrečen stav kao nagoveštaj dobrih vesti i naznaku konačne pobede.

„UEFA pozdravlja današnje nedvosmisleno mišljenje pravobranioca Rantosa, što je ohrabrujući korak ka očuvanju postojeće dinamične i demokratske strukture upravljanja evropskom fudbalskom piramidom. Mišljenje jača centralnu ulogu saveza u zaštiti sporta, podržavanju osnovnih principa sportskih zasluga i otvorenog pristupa među našim članovima, kao i ujedinjavanju fudbala sa zajedničkom odgovornošću i solidarnosti.

Fudbal u Evropi ostaje ujedinjen i nepokolebljivo se protivi Superligi, ili bilo kakvim sličnim predlozima za otcepljenje, koji bi ugrozili ceo evropski sportski ekosistem“, navodi se u saopštenju Uefe, dok i Asocijacija evropskih klubova takođe smatra da je mišljenjem pravobranioca dokazana pobeda klubova iz Superlige“, poručeno je iz Niona, a isto rezonuje i „protivnik“

Na potezu je evropski Sud pravde, čija će presuda biti obavezujuća, a očekuje se da bude doneta tokom sledeće godine. U međuvremenu je pokretanje SL zamrznuto, nakon što su je pod pritiskom javnosti, navijača, mnogih igrača, UEFA, FIFA, medija… napustili skoro svi već udruženi članovi. Samo 48 sati nakon lansiranja vesti da je vreme za fudbalski bum, bez ikakve kopče sa rezultatima u nacionalnim prvenstvima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari