Gol u prvom minutu u derbiju Lisabona posle 32 godine: Rekord Bugarina Balakova ostaje nedodirljiv, Katamo junak Sportinga (VIDEO) 1Foto: EPA-EFE/FILIPE AMORIM

U 180. derbiju Lisabona u portugalskom fudbalskom prvenstvu mreža se zatresla u 46. sekundi.

Sporting je na svom igralištu poveo protiv Benfike, a strelac je bio desni spoljni Ženi Katamo, igrač iz Mozambika.

U okršaju lisabonskih „lavova“ i „orlova“ poslednji put je viđen gol u 1. minutu pre 32 godine.

U 117. derbiju, 17. oktobra 1992, takođe na stadionu „Žoze Alvalade“, Sporting je pod vođstvom engleskog trenera Bobija Robsona, a s Tomislavom Ivkovićem između stativa, savladao gradskog rivala s 2:0.

Načeo ga je Krasimir Balakov strahovitim šutom u rašlje s više od 25 metara u 12. sekundi, što je neprikosnoveno najraniji gol u derbiju Lisabona.

 

I drugi pogodak je postigao Bugarin. Ivajlo Jordanov je zatresao mrežu u 53. minutu.

Domaćin je završio meč s dva igrača manje (isključen i Jordanov), a gost, čiji je trener bio Tomislav Ivić, s jednim.

Benfika je poslednji put imala strelca u 1. minutu 21. maja 1972, u pobedi na svom terenu s 2:1. Bio je to legendarni Euzebio, Crni panter iz Mozambika.

Večeras, kada je izgledalo da će Sporting s prednošću na predah, jer se igralo već dva minuta nadoknade u prvom poluvremenu, njegov rival je poravnao.

Reski centaršut Argentinca Anhela di Marije iz slobodnog udarca glavom je na daljoj stativi u gol sproveo norveški desni bek Aleksander Bah.

U nastavku utakmice Sportingov napadač Viktor Đekereš, Šveđanin mađarskog porekla, najbolji strelac šampionata s 22 pogotka, uzdrmao je prečku.

 

Na izdisaju meča proslavio se Katamo strelovitim pobedonosnim golom.

Sporting je u vođstvu umakao svom prvom pratiocu Benfiki na četiri boda, a ima i utakmicu manje od nje.

Lisabonski rivali su se sreli i pre četiri dana, na Benfikinom Luzu, u revanšu polufinala domaćeg kupa. Završilo se sa 2:2, a Sporting je otišao u finale jer mu je meč kod kuće pripao s 2:1.

 

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari