Golac o Republici Irskoj: Previše liče na Škote 1Foto: STARSPORT

Ivan Golac, bivši igrač i trener koji je značajni deo karijere proveo u Velikoj Britaniji, upozorava da Srbija ne sme potceniti Irce na startu kvalifikacija za Svetsko prvenstvo u Kataru, iako u Beograd dolaze posle lošeg niza od devet mečeva bez pobeda.

– Prva utakmica je u svakoj fazi takmičenja najbitnija. Daje smernice za nastavak, ali i daje moral i podiže optimizam. Ako ne dobijemo ovaj prvi meč, plaši me da je to posle završena priča. Igramo prve dve utakmice u kojima se mnogo toga rešava kod kuće. Sa dva negativna rezultata, mi smo već završili priču. S druge strane, ako se pozitivno dogode ove prve dve utakmice sa Ircima i Portugalcima, onda nam se realno otvara šansa – objašnjava Golac za Danas.

Bivši igrač Sautemptona i nekadašnji trener Dandi junajteda napominje da ga pomalo brine to što novi selektor Dragan Stojković Piksi još uvek krije taktiku i sastav.

– Ozbiljna ekipa je ona koja ima svoju taktiku, svoju organizaciju igre i koja ima svoj plan i cilj. Takva ekipa nema čega da se plaši. Prirodno je da protivnik koji dolazi izaziva određeni strah, ali nema potrebe da mu ovim skrivanjem dodatno dajemo na važnosti. Malo me plaši da Piksi umesto Iraca ne iznenadi nas, a iskreno se nadam da će ipak samo njih iznenaditi.

Irska po rečima Golca ima dosta sličnosti sa Škotlanđanima protiv kojih smo igrali jesenas u baražu za EURO.

– Južni Irci su u odnosu na Severnu Irsku i delimično u odnosu na Škote i Velšane uvek imali određenu tehničku prednost. Lijam Brejdi, Frenk Stejplton, samo su neka od njihovih čuvenih imena koja su garantovala da uvek imaju tehnički dobru ekipu i da umeju da drže loptu. Međutim, to se vremenom izgubilo i kvalitet je opao. Ni Škotska nije imala bog zna kakav kvalitet, ali je organizovanom i disciplinovanom igrom uspela da ostvari cilj. Mi moramo biti pripremljeni da unapred znamo kako da se odbranimo i kako da im pariramo, da nam se ne bi ponovila repriza tog baraža.

To što u Irskoj osim Šejna Longa i još nekoliko imena u odbrani nema mnogo igrača iz engleske Premijer lige neće po mišljenju Golca biti presudno.

– Ono što možemo od njih očekivati je odgovorna i čvrsta igra. Imaju određeni kvalitet i u to ne treba sumnjati. S druge strane, mi imamo dosta problema kada igramo sa ekipama koje igraju tvrdo, organizovano, agresivno i dinamično. Mi smo uvek igrali na individualni kvalitet, ako prevarimo nekoga da nam neki igrač ima dan. Pobediće ne onaj koji bolje ume s loptom već ko bude izdržljiviji, borbeniji, spremniji za nadigravanje svih 90 i kusur minuta – zaključuje Golac.

Ircima brani treći golman

Reprezentacija Irske u Beograd stiže bez čak devetorice standardnih igrača. Od ranije se znalo da će odsustvovati golman Daren Rendolf (Vest Hem), štoper Džon Igan (Šefild junajted), vezista Džejms Mekarti (Kristal Palas), Džek Birn (APOEL), te 20-godišnji Adam Ejde (Norič Siti). Ovom spisku su se još pridružili i vezista Svonsija Konor Hurihejn i Kalum O’Dauda, koji nastupa za Bristol Siti. Te štoper Barnlija Kevin Long, i rezervni golman Liverpula Kviven Keleher, pa će u Beogradu među stative uskočiti treća opcija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari