Golgeterski okršaj u najavi 1Foto: EPA/ PETER POWELL (arhivska fotografija)

Četvrrtfinalni okršaj Lige šampiona između Liverpula i Mančester sitija nema ni tradiciju ni težinu nekih drugih, ali svaki kladioničar će vam se zakleti u goleadu u ovih 180 minuta, jer su treneri oba tipa pasionirani poklonici igre na pogodak više, a njihovi izabranici dorasli napadačkoj filozofiji.

Toliko da su već skupili (ukupno) 163 gola od početka sezone, s prosekom od 2,8 (MS) odnosno 2,3 (L) hitaca u centar mete po meču. I to samo u prvenstvu Engleske.

Možda Jirgen Klop neće komandovati totalnu ofanzivu trećeplasiranog sastava Premijer lige, moguće je da ni Žozep Gvardiola neće insistirati na konstantnom presingu već viđenog prvaka PRL, ali malo je verovatno da će bilo ko od njih dvojice ustuknuti od prepoznatljivog stila, milom oku svakog kritičaru modernog „trči i tuci“ fudbala.

– Zapravo, nema naročite razlike između Gvardioline i moje koncepcije, s tim što je on u svojoj trenerskoj karijeri uvek imao timove svetske klase i više vrhunskih pojedinaca u njima od mene. Sve ih je sjajno vodio, kao što sada čini sa Silvom, Aguerom, Gundoganom, Sterlingom… Uspeo je da svako od njih u svakom času zna gde mu je mesto i šta treba da radi, svi se odlično kreću s loptom i bez nje, znaju da je čuvaju, kako da se brane, kako da pritiskaju protivnika… Biće mi vrlo inspirativno i uzbudljivo da spremim taktiku za večerašnji meč i revanš, mada se igrači na terenu najviše pitaju za njeno sprovođenje – pun je pohvala za kolegu Liverpulov šef stručnog štaba Jirgen Klop, posle jedne lude pobede (4:3) kod kuće i debakla na strani (5:0) u ovosezonskim duelima.

Harizmatični Nemac nije naivan pa da veruje da bi pune tribine „Enfilda“ mogle da odigraju ključnu ulogu u večerašnjem susretu, ali nije da se ne uzda u pomoć retko odanih navijača.

– Zajedno smo proživeli nekoliko čudesnih evropskih noći na našem stadionu ove sezone. Nadam se još jednoj – zvuči optimistički menadžer crvenih.

Komplimenti stižu i iz suprotnog smera i to iz usta Ilkaja Gungodana, nekada Klopovog saborca u Borusiji iz Dortmunda, a sada jednog od važnijih ratnika u Mančesterovom timu.

– Klop je neverovatan stručnjak i motivator, sposoban da ekipu jednako naoštri za finale Lige šampiona i prijateljsku utakmicu sa amaterima. Sa Liverpulom pravi odlične stvari. Naš protivnik ima izuzetno jak napad, sa vrsnim strelcima Mohamedom Salahom, Sadiom Maneom i Robertom Girminom, a i defanziva im je vremenom dobila na čvrstini i sigurnosti. Radujem se našem dvomeču, iako znam koliko nas posla i muke čeka – kaže vezista reprezentacije Nemačke, i te kako svestan važnosti prvih 90 minuta.

– Pobednik ne može biti odlučen u prvoj utakmici, ali biće nam lakše pred našim navijačima ako steknemo ma koliku prednost za revanš – tvrdi Gvardiolin adut.

U isto vreme, Barselona je priličan favorit protiv Rome. Iz milion i jednog razloga, (ne)fudbalske prirode, a čak ni oni što misle drugačije nerado se sete kanonade Katalonaca u utakmici petog kola grupne gaze LŠ, kada su se fascinantni Lionel Mesi, njegov kompanijom iz najofanzivnije linije Luis Suarez, štoper Žerard Pike i bivši defanzivac Katalonaca Adrijano Koreja „iživljavali“ nad „vučicom“, a njen sjajni centarfor Edin Džeko jednim golom ublažio bruku.

– Jasno nam je koliko će biti komplikovano igrati sa takvom Barselonom na njenom „Kamp Nou“, ali nemamo šta da izgubimo. Moramo da zadržimo naš duh, pokažemo koliko vredimo, teško radimo i pokušamo da iskoristimo naše šanse, svesni da ih neće biti puno. I stalno moramo imati na umu da se ovaj duel igra 180 minuta… Idemo hrabro na favorita – poručuje špic Rome i italijanske reprezentacije Stefan el Šaravi uoči novog sudara sa golgeterskog aždajom Lionelom Mesijem i ostalim pulenima Luisa Enrikea, a slična mobilnost vlada i u redovima već viđenog prvaka Primere.

– U fudbalu se ne živi od sećanja i starih zasluga, pa se tako ni mi ne oslanjamo na tu veliku pobedu. Verujemo u sebe i plasman u sledeću rundu, ali znamo da neće biti lako izbaciti kvalitetnu i motivisanu Romu – ne busa se Barselonin igrač sredine terena i hrvatski reprezentativac Ivan Rakitić.

Raspored četvrtfinala

Juventus – Real   večeras

Sevilja – Bajern  večeras

* revanši su 11. aprila

Barselona – Roma  20.45

Liverpul – Mančester siti     20.45

* revanši su 10. aprila

Prvenac „crvenih“ i „građana“

Zanimljivo, Liverpul i Mančester siti nikada nisu imali nijedan međusobni duel u bilo kom takmičenju pod ingerencijom Evropske fudbalske federacije. U okviru nacionalnih Liverpul je mnogo uspešniji, sa 87 pobede, Mančester siti ih ima 45, dok je 46 završeno remijem. Barselona i Roma imaju, pak, pet mečeva iza sebe, po jedan trijumf i dva remija. Uz napomenu da su Španci bili 12 puta neporaženi domaćini ekipama sa Apenina.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari