Majstor za penale koji je u Izraelu ugrabio dva trofeja Baharu ispred nosa: Ko je Omri Glazer, Zvezdin golman, novi rekorder Lige šampiona po broju odbrana na jednom meču 1Foto: Pedja Milosavljevic/STARSPORT

Izgledalo je da će Milan Borjan do kraja karijere neprikosnoveno da čuva gol Crvene zvezde, jer mu je i mesto u srcima njenih navijača bilo neprikosnoveno.

A onda je ovog leta za trenera došao Izraelac Barak Bahar, koji je rukovodstvu iz Ljutice Bogdana skrenuo pažnju na sebe prošle sezone, kad je s Makabijem iz Haife preprečio crveno-belima put u Ligu šampiona.

Jedna od njegovih prvih nepobitnih odluka bila je sklanjanje Borjanovo. Grubo lice čoveka koji je imao puno poverenje da sastavi tim po svome predočilo je kapitenu, zaslužnom ljubimcu zvezdaša, da više neće biti glavna uzdanica između stativa.

Koliko sutradan za novog golmana je doveden Baharov zemljak Omri Glazer. Poklonici crveno-bele boje primili su ga s podozrenjem. Em im je bio krajnje nepoznat, pa se mislilo da je to još jedna mačka u džaku, koja će brzo da ode u potpuni zaborav, em nisu odobravali to da se novi trener ultimativno odriče golmana koji im je doneo onoliko radosti, em, znate već, zemljački nepotizam.

Bahar je pod kritikama odoleo spokojno siguran da uzima pouzdanog čuvara mreže, jer ga je imao na oku i u Haifi i u izraelskom fudbalu.

U Glazerovom golmanskom kodu je učitano da neprestano mora da kreće ispočetka i da se dokazuje. Prihvatio je da tako bude i na Marakani. Već na pripremnim utakmicama, a naročito na turniru u Sankt Peterburgu, videlo se da je Zvezda dobila odličnog golmana, neustrašivog i kadrog da brzim refleksima odbrani i neodbranjivo.

Došao je dan da se i na najvećoj pozornici vidi od kakvog je materijala satkan. Protiv evropskog prvaka Mančester sitija na Etihadu bio je junak prvog poluvremena.

U neprestanoj opsadi Zvezdinog gola iznikao je nekoliko puta kao njen neprobojni poslednji bedem onda kada su igrači u nebo plavim dresovima pronalazili pukotine u odbrani crveno-belih, a uputili su u gol ili mimo njega čak 22 udarca, više nego bilo koji tim u prvom poluvremenu utakmice Lige šampiona u poslednjih dvadeset godina.

To da će Glazer na velikom iskušenju ostajati i na vetrometini pa šta mu bog da bilo je predvidljivo. Obično u duelima gde se halfovska linija pred napadačkom gol-mašinerijom povuče svom golmanu skoro u krilo, gollman i bude najistaknutija figura, pleneći odbranama koje mu jačaju samopouzdanje.

Glazer je u prvom delu utakmice bio neumorna pletisanka, ali to što je ispleo oparalo se u drugom poluvremenu. I to je golmanska sudbina – da se brani volšebno, a posrne u tren oka početničkim kiksom.

Njegovo neuspešno boksovanje bezazlene lopte, koju je usmerio sebi iza leđa, bio je kroše u Zvezdinu bradu. Mančester siti je tako stekao kapital kome se nadao da će ga steći još u ranom delu meča, a nije jer mu se isprečio Glazer.

Tragični junak je napustio poprište s 13 odbrana, što je novi rekord Lige šampiona. Prethodni rekorder je bio Urugvajac Fernando Muslera, koji je pre četiri godine kao kapiten Galatasaraja imao 12 odbrana na Realovom igralištu, a madridski velikan je smestio šest lopti u njegovu mrežu (6:0).

Glazer je rođen u Tel Avivu 11. marta 1996. Ponikao je u Makabiju, „ponosu Izraela“.

S 19 godina je prešao u Hapoel iz Ranane gde je započeo seniorsku karijeru. Predstavnici tog kluba su došli da na delu vide drugog golmana na meču Makabijevih mlađih kategorija, ali ih je oduševio Glazer.

Kad je Bahar u proleće 2020. preuzeo Makabi iz Haife, bio je na pozajmici u Nes Zioni do kraja te sezone. Vratio se, ali je u 2020/21. dobio šansu samo na četiri meča.

Prelomio je da je najcelishodnije za njega da ode u Hapoel iz Ber Ševe. Bio je to zaista pun pogodak. U obe godine tamo, a u obe je Hapoel bio viceprvak iza Haife, proglašen je za najboljeg golmana izraelske lige.

Dvaput se osvetio Baharu za uskraćenu priliku u Haifi.

U finalu Državnog kupa za 2022. bilo je 2:2 u Jerusalimu. Hapoel je pobedio na penale (3:1), a Glazer je odbranio tri.

Pošto je Makabi bio šampion, sreli su se posle nepuna dva meseca i u utalmici za trofej Superkupa Izraela. Igralo se u Haifi. I opet su, posle 1:1, pucani penali, i ponovo je zablistao Glazer s dve odbrane (4:3).

Preci su mu Jevreji Aškenazi iz Rumunije. Zato ima i njeno državljanstvo i pravo da se (od ovog leta i u Superligi Srbije) vodi kao igrač iz Evropske unije. Izraelski je reprezentativac.

Oženjen je s modnom dizajnerkom koja svoje brendove uspešno plasira i u svetskim centrima mode. Vezu su započeli kad je njemu bilo 18, a njoj 16.

Glazer obožava rafting. Sa Zvezdom ima ugovor na tri godine. Za to vreme možda u Beogradu stekne prijatelje koji će ga odvesti na Drinu…

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari