Goran Dragić, iz Čikaga, velikoj Jugoslaviju s ljubavlju 1foto: Privatna arhiva

Dukserica košarkaškog reprezentativca Slovenije izazvala reakcije na prostorima nekadašnje SFRJ.

Goran Dragić okačio je na svom instagram profilu fotografiju na kojoj nosi duksericu s natpisom Jugoslavija, trobojkom i petokrakom, krvavim ratovima, rasturene SFRJ i upadljivim grbom, sa šest baklji kao simbolom isto toliko republika nekada velike i ugledne države.

U potpisu iste stavio je „Bićemo prvaci sveta!!! Jugolsavija. Luna vaša, zlata naša“ Uz haštag Ivo Daneu i legenda, sumbol medalje i sličicu video kamere, kao najverovatniju asocijaciju na istomeni film u režiji Darka Bajića, o jugoslovenskim košarkašima koji su u Ljubljani 1970. godine osvojili titulu prvaka sveta.

Objava igrača Čikago Bulsa odjeknula je širom bivše Juge, skupivši do sada skoro 20.000 lajkova i nekoliko stotina komentara. Uglavnom pozitivnih, jer njihovi potpisnici žale za vremenom bratstva i jedinstva, velikim tržištem, boljim standardom… Pa i vrhunskim rezultatima u mnogim sportovima, jer je baza brojala više od 20 miliona stanovnika.

On sam ne može da se seća tog vremena, jer je rođen 1986. godine i bio je baš mali kada se SFRJ raspala, ali izgleda da ima neku pozitivnu emociju ili makar takvu asocijaciju na pomenuti deo istorije. Osim ako se ne radi o modnom izboru bez ikakvog šireg konteksta.

Otac braće Dragić, Gorana i Zorana, izjašnjava se kao Srbin iz Bosne i Hercegovine  majka im je Slovenka, a njih dvojica su izabrala da nastupaju za zemlju u kojoj su rođeni.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari