Grizman "spakovao" Francuskoj plasman u Top četiri 1Foto: EPA-EFE VASSIL DONEV

Nije mlada reprezentacija Francuske bez razloga selekcija s najvećom tržišnom cenom među učesnicima Svetskog prvenstva u Rusiji.

Daleko od toga da se ušetala u svoje prvo mundijalsko polufinale od 2006. godine, a svedoci četvrte pobede 1,08 milijardi evra vrednih „trikolora“ uživali u vatrometu golova, akcija top klase i driblinga za prepričavanje, ali joj Urugvaj nije ni u čemu dovoljno dobro parirao da bi aktuelnom evropskom viceprvaku ozbiljno ugrozio manje, više očekivan ostanak u trci za tron – 2:0 (1:0), upražnjen ispadanjem Nemačke.

Početnih 15-ak minuta težište događaja uglavnom je bilo na francuskoj polovini terena. Iako je roviti Edinson Kavani ostao na klupi za rezerve, špic kompanjon prvog strelca ekipe Luis Suarez, prinudni starter Kristijan Stuani i ostali agresivni i pokretljivi „urusi“ stalno su nadirali prema Igou Lorisu.

Međutim, taj pritisak je izrodio premalo šansi, pri čemu nijedna nije bila stoprocentna, pa iskusni golman nije morao naročito da se napreže da bi sačuvao svoju mrežu. Još manje posla bilo je za Fernanda Musleru, iako je preko puta sebe od početka imao ubitačni tandem Antoan Grizman – Kilijan Mbape. Usledila je sadržajno siromašnija faza meča, s puno taktičkog nadmudrivanja, duela, nepročitanih pasova, nestignutih lopti, izblokiranih udaraca… A onda uzbudljiva završnica prvog poluvremena. U posedu lopte nešto ubedljiviji Francuzi došli su u vođstvo 40. minutu, a Urugvajci 240 sekundi kasnije za malo „ispeglali“ lošu reakciju odbrane.

U oba slučaja u prvom planu su bili „trikolori“. Prvo strelac Rafael Varan. Grizman je nanišanio šesnaesterac iz prekida, inače visoki i skočni defanzivci južnoameričke selekcije ostali kratki u pokušaju da skinu centaršut sa desne strane, a defanzivac Reala iz Madrida glavom promenio odnos snaga. Mogao je da se proslavi i Laciov član zadnje linije Martin Kaseras, takođe glavom takođe posle prekida, ali je Loiris fenomenalnim bacanjem u donji desni ugao sprečio sigurno izjednačenje.

Zapeli su Urugvajci i u nastavku borbe u Nižnjem Novgorodu, ali bez efekta. Probao je Oskar Tabarez ranim izmenama da popravi organizaciju igre i učini opasnijim završnicu upornih, ali često stihijskih, napada, čak donekle uspeo u tome, međutim nije bilo „trika“ ni dovoljno kvalitetnog i raspoloženog pojedinca da se zabašuri izostanak gol-mašne Kavanija. Izabranici Didijea Dešana su za to vreme igrali organizovano u oba pravca, mirno i bez previše rizika, inteligentno čekajući grešku rivala. Jedna katastrofalna ostavila ih je u trci za drugi naslov prvaka sveta u istoriji „galskih petlova“.

Jeste Grizman baš snažno tukao levicom, ali iznenadna „bomba“ centarfora španskog Atletika sa više od 30 metara morala bi da bude lak „ulov“ i za puno mlađeg i lošijeg golmana od Muslere, međutim ovaj se propisno obrukao (61). Umesto da zadrži ili izboksuje loptu koja je išla pravo u njega čuvar mreže Galatasaraja ju je propustio kroz dlanove i pustio da završi iza gol linije, za zvanje MVP susreta strelcu i asistentu iz redova izazivača pobednika sinoćnjeg derbija Brazila i Belgije.

Ostatak utakmice sveo se na rutinsko odrađivanje posla jednog od istinskih favorita za glavnu ulogu u zadnjoj epizodi 21. SP, na „snimanju“ zakazanom za 15. jul na moskovskom stadionu „Lužnjiki“.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari