Guram dok imam "goriva" 1Foto: EPA-EFE/ YOAN VALAT

Tačno 332 dana nikome nije pošlo za rukom ono što je Rodžeru Federeru 14. novembra 2019. godine u trećem kolu grupne faze Masters kupa – da na terenu, kvalitetnijim tenisom, savlada Novaka Đokovića – a onda je Rafael Nadal u finalu upravo završenog Rolan Garosa na surov način prekinuo seriju od 40 pobeda prvog reketa sveta, izjednačivši se sa Rodžerom Federerom po broju osvojenih grend slemova (20).

Ako je trijumf Pabla Karenjo Buste u osmini finala septembarskog US opena bio dar sa neba, jer je vlasnik 17 GS trofeja nesmotreno udario lopticom linijskog sudiju, onda je nedeljno slavlje Španca čisto kao suza.

– Mislio sam da sam u odličnoj formi, ali on je bio fenomenalan, odigrao savršen meč i potpuno me nadigrao. Zaslužio je ovo – pokazao je Đoković da ume da proguta knedlu i uvek se javno pokloni boljem od sebe.

Takođe, sve što ga je odlično ili makar dovoljno služilo celim tokom ove sezone, nestalo je u 57. derbiju sa Nadalom.

– Ovog puta drop šotovi nisu bili pravi izbor. Ni taktika nije bila dobra, previše sam grešio, nisam uspeo da promenim ritam… Poraz nema veze sa mojim zdravstvenim stanjem, spreman sam dočekao finale, ali sam igrao sa „kraljem šljake“ a on je sve (u)radio kako treba – samokritičan je 33-godišnji Beograđanin.

– Jedan poraz, iako je finale grend slema, ne može da me poremeti. Nastaviću dalje sve dok imam goriva, sve dok imam ljubavi i želje da se bavim ovim sportom… Najveći ciljevi su mi da srušim rekord po broju nedelja na vrhu ATP liste i osvojim najviše grend slemova. Kada srušim prvi onda ću se fokusirati na drugi – nikada Novak nije krio kuda stremi i gde bi voleo da stigne pre napuštanja „belog sporta“.

A, koliko mu je stalo da već početkom sledećeg proleća pretekne Federera po količini vremena provedenog na tronu potvrđuje i iznenadna odluka posle 28. poraza od Nadala (Španac ima jedan više od Đokovića) da se prijavi za „mali“ turnir u Beču, gde konačnom pobedniku sleduje 500 bodova.

Novaka nije bilo prošle godine u prestonici Austrije, pa će mu svaka pobeda od 26. oktobra do 1. novembra doneti novi pomak u odnosu na prvog pratioca Nadala, a titula bi to rastojanje u odnosu na drugoplasiranog u singl poretku mogla uvećati na 2.390 bodova razlike.

Đoković ih trenutno ima 11.740, što je 480 više nego pre Rolan Garosa, Nadal je skupio 9.850, Austrijanac Dominik Tim 9.125… i tako redom.

Iako na višemesečnoj pauzi, izazvanoj zdravstvenim problemima, i u poznim sportskim godinama (39) četvrtoplasirani Federer (6.630) još nije digao ruke od borbe za titule, pa je pre par sedmica potvrdio povratak takmičenju (na Australijen openu 2021), čime će se nastaviti (više od deceniju) duga trka u troje za zvanje najvećeg tenisera sveta svih vremena.

– Nas trojica i dalje pokazujemo i dokazujemo da smo najbolji na svetu, uprkos pritiscima sa strane i očekivanjima da bi trebalo da okačimo reket o klin. Ja i dalje imam veliku želju da igram tenis. I postanem istorijski broj 1 – ponovio je Novak, koji se u finalu RG 2020. borio i da postane jedini teniser s (najmanje) dva trofeja  sa svakog od četiri grend slema.

Lajović ostao 24. na svetu

Drugi srpski reket Dušan Lajović je i na najnovijoj ATP listi ostao na poziciji 24, Filip Krajinović je izgubio jedno mesto pa je sada 30. teniser na svetu, Miomir Kecmanović je i dalje 41, dok se preostali Srbin u prvih 100 Laslo Đere spustio za jedan stepenik i sada se nalazi na 74. mestu. U Top 10 je došlo do dva pomeranja, tako što je Stefanos Cicipas (Grčka) izbio na petu poziciju (pretekavši Rusa Danila Medvedeva), a Dijego Švarcman (Argentina) skočio na osmo mesto.

Henman: Đoković će uzeti najviše slemova

– Ako bih morao da izaberem jednog koji će završiti sa najviše slemova, to bi i dalje bio Novak Đoković. Gledam njegovu igru, njegovu fizičku spremu, deluje kao da je i dalje u dobrom stanju. Mislim da je Rafino telo pretrpelo više udaraca, uz probleme koje je imao sa kolenima. Neverovatno je za Rafu da je uspeo da osvoji opet Rolan Garos i da se izjednači sa Federerom, mislim da je broj od 20 slemova i iznad njegovih najluđih snova – ostaje pri svom stavu Tim Henman, nekada četvrti reket sveta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari