Hakeri tvrde su sestre Vilijams dopingovane 1Foto: Twitter

Čuvene američke teniserke Serena i Venus Vilijams, kao i gimnastičarka Simon Bajls, koristile su doping, ali je Svetska antidoping agencija zataškala tu informaciju, tvrde ruski hakeri koji su „provalili“ na sajt Agenciji i objavili poverljive dokumente.

Grupa hakera okupljenih na sajtu „Fancy Bears“ za sebe kaže da se bore za „poštenu igru i čist sport“, a da Amerikanci nisu tako igrali na Olimpijskim igrama u Riju.

Oni ističu da je ovo samo početak i da će se svet iznenaditi kada vidi ko se sve dopingovao.

Svetska antidoping agencija potvrdila je upad ruske hakerske grupe u njen informacion sistem i „krađu“ informacija. „Grupa je upala u podatke sportista, uključujući i poverljive medicinske dosijee, kao što su izuzeci zbog terapeutske upotrebe lekova, a koji su se odnosili na sportiste sa Olimpijskih igara u Riju. Neki podaci su javno objavljeni uz pretnju da će biti i drugi“, saopštila je VADA.

Kako se ističe, iz VADA veruju da je pristup u podatke došao preko mejlova i da će se ograničiti samo na Igre u Riju. „Verujemo da ostali podaci nisu kompromitovani. Duboko žalimo zbog ove situacije i svesni smo opasnosti po sportiste kojima su otkriveni poverljivi podaci ovim kriminalnim aktom. Osuđujemo neprekidne hakerske napade i obavestili smo organe za sprovođenje zakona da su napadi potekli iz Rusije“, poručuju iz VADA.

Povodom ovog slučaja oglasila se i Međunarodna teniska federacija koja navodi da sesetre Vilijams imaju posebnu dozvolu od terapeuta da koriste lekove sa zabranjenim dejstvom.

S druge strane, portparol Kremlja Dmitrij Peskov isključio je večeras svaku mogućnost da je ruska vlada ima veze sa hakovanjem podataka Svetske antidoping agencije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari