Hamilton: Ponosan sam na Suzi Volf zbog sudskog procesa protiv FIA 1Foto: EPA-EFE/ALI HAIDER

Sedmostruki svetski šampion vozač Mercedesa Luis Hamilton rekao je danas da u Formuli 1 nema „transparentnosti i odgovornosti“ i da je ponosan na direktorku ženske akademije tog takmičenja Suzi Volf što je podnela tužbu protiv Međunarodne automobilske federacije (FIA) zbog istrage o sukobu interesa.

„Sa FIA, stvari se dešavaju iza zatvorenih vrata, nema odgovornosti i to je potrebno navijačima. Kako možete verovati sportu i svemu što se ovde dešava ako to nemate?“, rekao je Hamilton u Melburnu, preneo je Bi-Bi-Si (BBC).

Direktorka akademije Formule 1 za žene Suzi Volf pokrenula je sudski postupak protiv FIA zbog kontroverzne istrage o sukobu interesa.

U svojoj ulozi u Formuli 1, Volf je direktorka akademije za žene i odgovara direktno predsedniku Stefanu Domenikaliju. Njen suprug Toto Volf je direktor i suvlasnik ekipe Mercedes u Formuli 1 i direktor sporta kompanije Mercedes.

Poslovni magazin Formule 1 preneo je u decembru da su šefovi ekipa u Formuli 1 zabrinuti da Suzi i Toto Volf dele poverljive informacije svojih poslodavaca.

Navodno je Volf na jednom sastanku rekao poverljivu informaciju koju je mogao da dobije od supruge.

Volf je u sredu objavila pravni slučaj, za koji se veruje da se radi o kleveti protiv brojnih visokih zvaničnika FIA, istog dana kada je Etički komitet FIA oslobodio svog predsenika Mohameda Ben Sulajema optužbi da je bio umešan u ishod trke u Saudijskoj Arabiji prošle godine i da je uticao na to da se ne odobri staza u Las Vegasu.

Upitan da li i dalje ima poverenja u Ben Sulajema, Hamilton je odgovorio da nikada nije ni imao poverenja u njega.

„Neverovatno sam ponosan na Suzi. Ona je tako hrabra, zalaže se za tako velike vrednosti i ona je lider. U svetu u kome su ljudi često ućutkani, njen postpak šalje veliku poruku i volim što je to iznela i što se bori. Nadam se da će ovaj stav koji zauzima stvoriti promenu i imati pozitivan uticaj. Posebno za žene“, naveo je britanski vozač.

U nastavku izjave, Hamilton se, čini se, osvrnuo i na kontroverzu oko direktora ekipe Red Bul Kristijana Hornera, koga je koleginica optužila za neprikladno ponašanje. Kompanija Red Bul je posle istrage odbacila optužbe, a posle toga je suspedovala ženu uz obrazloženje da je bila nepoštena.

„Ovo je i dalje sport u kome dominiraju muškarci. Živimo u vremenu u kome je poruka: ‘Ako podneseš žalbu, dobićeš otkaz’. To je užasan narativ, posebno kada govorimo o inkluziji. Moramo da budemo sigurni da ostajemo verni osnovnim vrednostima“, rekao je rekorder po broju pobeda u Formuli 1.

Njegov timski kolega Džordž Rasel, koji je i jedan od direktora Udruženja vozača Formule 1, rekao je da „probleme ne bi trebalo gurati pod tepih“.

„Kao vozači imamo ulogu u ekipama i verujemo liderima ovog sporta da u srcu imaju najbolji interes, pre nego sopstveni interes. Mislim da se to vraća na transparentnost. Ako su stvari transparentne i imamo priliku da vidimo ishode slučajeva, onda imamo priliku da sami prosudimo uz sve činjenice i brojke. Ali kada nemate činjenice, brojke i transparentnost, uvek mislite da se nešto krije“, rekao je Rasel.

„Zato je važno da pošaljemo poruku svima koji podržavaju Formulu 1, koji gledaju Formulu 1, koji žele da budu u Formuli 1, da se stvari ne guraju pod tepih“, dodao je on.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari