Hamilton: Trpeo sam rasne uvrede i maltretiranje u školi 1Foto: EPA-EFE/Zsolt Czegledi HUNGARY OUT

Sedmostruki svetski šampion Formule 1 vozač Mercedesa Luis Hamilton rekao je da su ga u detinjstvu vređali na rasnoj osnovi i maltretirali u školi i da mu je taj period „najtraumatičniji u životu“.

„Za mene je škola bila najtraumatičniji i najteži period života. Počeli su da me maltretiraju kada sam imao šest godina. U mojoj školi sam bio jedan od troje tamnopute dece, a veći i jači momci su me maltretirali“, rekao je Hamilton u danas objavljenom podkastu On Purpose.

„Stalni udarci, stvari koje su bacali na mene, kao što su banane i osobe koje su koristile reč na n (nigger – crnac) u potpunom spokoju… ne znajući gde mi je mesto, za mene je to bilo veoma teško“, rekao je 38-godišnji britanski vozač.

On je rekao da roditeljima nije pričao šta se dešavalo u školi, da su ga vređali, nazivali crncem i tukli.

„Nisam želeo da moj otac misli da nisam jak“, dodao je jedan od najboljih vozača svih vremena.

Hamilton je jedini tamoputi vozač u Formuli 1. On je rekorder po broju pobeda – 103 i pol pozicija – 103 i sa sedam šampionskih titula deli rekord sa Mihaelom Šumaherom.

Jedan je od najglasnijih boraca za poštovanje ljudskih prava, osnovao je fondacije koje imaju za cilj da pomognu mladima iz siromašnih sredina i da uvedu mlade vozače iz tih sredina u takmičenje, uz partnerstvo sa Mercedesom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.