Harden MVP, Simons ruki godine 1Foto: EPA-EFE/JOHN G. MABANGLO

Bek Hjuston Rokitsa Džejms Harden proglašen je za najkorisnijeg igrača (MVP) u protekloj NBA sezoni.

Harden je prošle sezone prosečno beležio 30,4 poena uz 8,8 asistencija i 5,4 skokova po meču predvodivši Rokitse do najboljeg skora u celoj ligi sa 65-17, ali su zaustavljeni u finalu Zapada od Golden Stejta.

Harden je nadmašio Lebrona Džejmsa i Entonija Dejvisa i postao prvi igrač Hjustona još od Hakima Oladžuvona iz 1994. koji je dobio MVP priznanje.

Time je nastavio čudan niz: u poslednjih pet godina nagradu za MVP lige dobila su trojica igrača koji su svojevremeno igrali zajedno za Oklahoma Siti Tander. Prošle sezone Rasel Vestbruk je „za dlaku“ nadmašio upravo Hardena, dok je u sezoni 2013/2014. MVP bio Kevin Durent. Koji se, jedini od njih, domogao šampionskog prstena.

Mnogo neizvesnija bila je „borba“ za najboljeg „početnika“ (rukija), a Ben Simons je dobio prednost nad Donovanom Mičelom. Plejmejker Filadelfija 76ersa prosečno je beležio 15,8 poena uz 8,2 asistencija i 8,1 skokova po meču na putu do plej-ofa sa 50 pobeda. On je prvi Australijanac i tek treći neamerikanac koji je dobio ovo priznanje u istorij NBA lige.

Najbolji defanzivac je centar Jute Džez Rudi Gober, najbolji „šesti igrač“ je Lu Vilijams iz Los Anđeles Klipersa, a najviše je napredovao VIktor Oladipo iz Indijana Pejsersa.

Najbolji „saigrač“ je Džamal Kroford iz Minesota Timbervulvsa, a u ovom izboru 11. mesto zauzeo je Nikola Jokić, koji bi posle 6. jula trebalo da potpiše petogodišnji ugovor sa Denver Nagetsima vredan 146,5 miliona dolara.

Za najboljeg trenera protekle NBA sezone proglašen je smenjeni trener Toronto Reptorsa Dvejn Kejsi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari