Helsinki (ni)je merilo vrednosti 1Foto: STARSPORT

Sada se sa velikom izvesnošću može reći da će šampion Srbije putovati u Kopenhagen.

Crvena zvezda je prvi meč drugog kola kvalifikacija za Ligu šampiona protiv Helsinkija (2:0) odigrala perfektno, praktično bez greške. Jedino pitanje koje se posle prikazane igre može postaviti je da li je finska ekipa uopšte imala ambiciju da pređe centar stadiona „Rajko Mitić“ ili joj to igrači srpskog kluba nisu dozvolili?

Znalo se i pre meča da Helsinki nije ekipa koja spada u evropsko krem društvo i da ne bi smeli da (na)prave rezultatsku dramu šampionu Srbije. Nije se očekivalo da će biti manje ofanzivni čak i od litvanske Suduve, što je i trener Vladan Milojević istakao posle meča.

– Iskreno, nisam očekivao tako defanzivan Helsinki. U pripremi sam video da vole da igraju fudbal, dobar im je trener. Oni su se tako opredelili, imali su plan verovatno da iz bloka jure kontru preko brzih napadača. Tražili su pukotinu i sreća je da smo dobro odradili posao. Helsinki zna da igra, ima brze igrače po boku… Dobro su se branili, a mogli smo da damo još neki gol – rekao je Milojević.

Šta su zapravo navijači Zvezde uspeli da vide protiv Helsinkija uprkos tome što je u pitanju očigledno slabiji rival od očekivanog? Videli su dva gola iz dve uigrane akcije i izuzetno strpljivu igru, bez trunke rizika. Crveno-beli su konstantno napadali, ali ipak nisu stvorili veliki broj pravih prilika.

Kao da je trener Milojević insistirao da svaki pas u završnici mora da ili bude upućen na gol ili van njega, ali da nipošto lopta ne sme da dospe u noge protivnika i tako omogući eventualni kontranapad. Takva igra je za prisutne na stadionu u većem delu meča bila dosadna, ali se barem protiv Helsinkija ispostavila kao korisna. Da Pavkov u 90. minutu nije dao drugi gol za mirniji revanš možda bi se sada otvorila tema propuštene prilike da se „slomi“ protivnik koji je već jednom nogom bio na zemlji, ali je crveno-beli rezervista još jednom pokazao da je možda nepravedno zapostavljen u prvoj postavi. Verovatno je zbog toga Milojević posle meča i istakao da na Pavkova ne gleda kao na „džokera“ već na „standardnog igrača“.

Napravio je Milojević nekoliko eksperimenata protiv Finaca kako bi stekao uvid u mogućnosti pojedinih igrača na nestandardnim pozicijama. Za Bena se tako pokazalo da ne može da igra po levoj strani, za Ivanića se videlo da je solidan po desnoj, mada mu nedostaje brzina za krilo, za Marina se već znalo da je i kao plejmejker podjednako dobar kao na boku, a za Stojkovića se na desnom beku pokazalo da u ofanzivi ipak više znači ekipi od Gobeljića. Ono što je Milojević verovatno hteo da testira, ali mu zbog protivnika nije pošlo za rukom, jeste čvrstina odbrane crveno-belih.

Nije bilo kardinalnih grešaka u zadnjoj liniji, ali samo zahvaljujući manjku ambicije protivnika. Upravo zato će Kopenhagen ustvari pokazati ima li Zvezdina odbrana slabe tačke. Zbog toga se može očekivati i da će na revanšu u Finskoj trener Zvezde verovatno isprobati još neke potencijalne taktičke varijante, a uskoro će se u prvoj postavi verovatno naći i povratnik Miloš Degenek od koga se očekuje da broj mogućih kikseva u zadnjoj liniji svede na minimum.

Svi vole Pavkova

Ime Milana Pavkova skandirano je sa svih tribina kada je ulazio u igru umesto Ričmonda Boaćija. Nije potrebno posebno opisivati erupciju oduševljenja koja je nastala kada je dao gol u poslednjem minutu. Imala je Zvezda veće fudbalske znalce od Pavkova, efikasnije golgetere, u svakom pogledu kompletnije igrače, ali su dva gola protiv Liverpula bila više nego dovoljna da se „kupe“ srca navijača. Napadač crveno-belih pokazao je i protiv Helsinkija da svi nedostaci u fudbalskoj veštini mogu da se nadoknade velikim radom i besprekornim zalaganjem na terenu.

Jovičić ipak povređen

Iako je završio meč protiv Helsinkija, Branko Jovičić je zadobio povredu kolena. Tačna težina povrede znaće se tek posle naknadnih pregleda, a u klubu strahuju od moguće povrede ligamenata kolena koja bi defanzivnog vezistu mogla da na duže vreme odvoji od terena.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari