Holandija za iskupljenje 1Odbojkaši Srbije foto CEV

Prepotentnost u formi indolentnosti lako je mogla odbojkaše Srbije da košta eliminacije u osmini finala Evropskog prvenstva.

Samo na osnovu neuporedivo većeg iskustva u odnosu na rivala, puleni selektora Slobodana Kovača uspeli su da u pet setova eliminišu Adisa Lagumdžiju i saigrače (3:2) i tako se nađu u večerašnjem četvrtfinalu protiv Holandije (17.30) u poljskom Gdanjsku.

Svaka objektivna analiza učinjenog trebalo bi da bude ispunjena neverovatnim propustima Petrića i saigrača, toliko čudnih i nekarakterističnih za reprezentaciju koja je aktuelni prvak Evrope.

Od tehničara Jovovića, preko primača, korektora pa sve do srednjaka, protiv Turske pokazali su mnogo roga sa primesama amaterizma.

Nešto slično Holanđani neće drukčije shvatiti osim idealne prilike da poklon pretvore u plasman u polufinale prvenstva Evrope.

Umesto da manirski kapitalizuju krajnje prosečan prijem servisa rivala i dominantne početke uvodnih setova pretvore u rutinskih, i za protivnika formata Turske, nenadoknadivih 2:0, izabranici Slobodana Kovača ogolili su slabosti u igri koje ih, poput velike senke prate od prvog kola grupne faze.

Loše čitanje protivničkih akcija direktno je uzrokovalo to da naši srednjaci na bloku ostanu maltene neprimećeni. Srbija se toliko mučila na prijemu da je Adis Lagumdžija na servisu delovao poput Italijana Sartoretija iz najboljih dana.

Gotovo svaki pomeren prijem za srpske odbojkaše imao je težinu direktne kontre za rivala. Jovović je pritom besumučno u situacijama kada su „orlovi“ imali priliku za kontru, forsirao primače u meri da su Atanasijević i Luburić zbirno imali manje poena od Ivovića i Kovačevića.

Njegove ideje su Turci lako predviđali i kretali sa srednjacima ka zoni četiri ostavljajući svesno „okean“ na strani naših korektora.

–  Posle prvog seta se sve promenilo. Sve smo im dozvolili. Igrali su svoju igru, uvukli su nas u lavirint iz kog nismo imali izlaza. Mi nismo odigrali na svom nivou. To je najveća greška i glavni razlog što je ovakav rezultat. Ali, dobro je da smo se na kraju izvukli i nadam se da se ovakve stvari neće više ponavljati – iskren je bio Ivović.

Teško je objasniti razloge zbog kojih je servis naših odbojkaša, kako su setovi odmicali, postajao sve lakši prijemu rivala, osim donekle Ivovića i Luburića, iako je i laicima bilo jasno da su reprezentativci Turske upravo u tom segmentu igre najslabiji.

Jovović je pritom toliko loše dizao u momentima kada smo imali čiste kontre da su se Kovačević i Atanasijević, kasnije i Luburić, svojski trudili da se ne upecaju, rizikujući povrede skočnih zglobova.

Tek u petom setu, Jovović je racionalnije distribuirao lopte, češće koristeći Luburića na korekciji.

Holanđani su godinama unazad daleko od samog evropskog vrha, međutim u sastavu imaju nekolicinu vrhunskih igrača.

Predvode ih dokazani korektor italijanske Modene, Nimir Abdel-Aziz i Ter Horst iz Peruđe. Tokom prvenstva su igrali promenljivo, ali su uspeli, kao i reprezentativci Turske, da savladaju Ruse u grupnoj fazi.

U osmini finala su se jedva izvukli protiv Portugala, osvojivši peti set rezultatom 15:13. Od poslednjih pet međusobnih susreta, Srbija je slavila na četiri, međutim samo je jedan rešen u tri seta, svi ostali igrali su se u pet što ilustruje i odnos snaga.

Ako se pritom uzme u obzir forma Petrića i saigrača, teško je očekivati manju neizvesnost na večerašnjem meču.

–  Kada se igra na ispadanje nije bitno da li se pobeđuje 3:0 ili 3:2. Nadam se da će nam ovo biti jedna velika opomena. Ne smemo da očekujemo da će protivnik sam sebe da pobedi. Ko zna zašto je to dobro. Ovo je jedan alarm da moramo da budemo mnogo agresivniji u nastavku – naveo je selektor Kovač.

Parovi četvrtfinala

utorak

Srbija – Holandija    17.30

Poljska – Rusija        20.30

sreda

Italija – Nemačka     17.30

Fra/Češ – Slovenija  20.30

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari