Hotel Kleridžis atrakcija za Srbe 1Foto: EPA-EFE/FACUNDO ARRIZABALAGA

Već smo uveliko u drugoj nedelji Vimbldona. Mečeva je sve manje, ali pasionirani ljubitelji tenisa iz celog sveta i dalje dolaze u London – pre svega zbog dešavanja na terenu, ali imaju i neke druge aktivnosti.

Veliki broj njih je doleteo malim avionima, takozvanim lir-džet letilicama, smestili su se u ekskluzivne londonske hotele kao Dorčester, Savoj, Kleridžis…..

Poneki aviončić je doleteo i iz naše Srbije, jer imamo predstavnika u polufinalu, a realno je da će biti i u nedelju na terenu. Hotel Kleridžis za naše ljude ima posebnu atrakciju. Daleke 1945. godine premijer Britanije Ser Vinston Čerčil je jedan apartman u ovom hotelu proglasio za jugoslovensku teritoriju, da bi se u njemu rodio Prestolonaslednik Aleksandar Karađorđević II i samim tim obezbedio pravo da jednog dana preuzme presto. Ovaj apartman je u funkciji i za 3.000 funti dnevno može u njemu da se uživa. Za ovu cenu dobije se čak i doručak. Kada apartman nije zauzet hotel omogućava posetiocima iz Srbije i da ga obiđu.

Iz ovih čuvenih i preskupih hotela „elitu“ preuzimaju kompanije koje se bave prevozom, takozvani limo-servis. Ne ide se direktno na terene jer se organizuje ručak u posebnim delovima Vimbldon kompleksa koji se nazivaju paviljoni. Na ulazu u paviljone kreće mrtva trka između najpoznatijih vrsta šampanjca – Bolinzer, Moet i Sandon, Dom Perinjon…. LJubitelji tenisa sa uživanjem učestvuju u ovoj trci.

Za dame koje prate ljubitelje tenisa organizuje se iz hotela poseban transfer do najskupljih robnih kuća kao Harods, Selfridžis, Liberty…. ili do najskuplje ulice za garderobu u Londonu koja se zove New Bond street ili kako bi mi rekli Nova Bond ulica. U njoj si i Hermes i Šanel i Iv Sen Loran i Lui Viton…. što bi rekli ima robe za svačiji ukus. Za pripadnice lepšeg pola, za vreme turnira, organizovan je i poseban butik, gde mogu da se iznajme retro modeli čuvene Koko Šanel i ostalih modnih ikona.

Igrači, koji iznajmljuju kuće u blizini terena, posle pobede organizuju u svom prostoru druženja koja mogu da „dohvate“ i ranu zoru. Po završetku dana posećuju se i restorani, a najskuplji i najatraktivniji među njima je NOVIKOV. Kažu da je vlasnik Rus i nalazi se u najelitnijem delu Londona koji se zove Mejfer. Još jedan poznati restoran, NOBU, vezuje se za tenis jer je, po predanju, u tom restoranu, pre više godina, jedna gospođica sa Borisom Bekerom ostala u drugom stanju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari