Hrvatska dobila novog košarkaškog selektora; Petrović u dvostrukoj ulozi 1EPA-EFE/ROBERT GHEMENT

Sveže izabrani sportski direktor Hrvatskog košarkaškog saveza baviće se privremeno i vođenjem muške seniorske postave Kockastih.

Jedan od prvih zadataka Aleksandra Ace Petrovića posle dolaska u HKS bio je upravo izbor novog šefa stručnog štaba reprezentacije, ali kako nije ubedio nijednog od četvorice kandidata da odmah preuzmue nacionalni tim odlučeno je da mu bude dodeljena uloga vršioca dužnosti pomenute funkcije.

Tačnije, rođeni brat legendarnog Draženog Petrovića predvodiće ekipu u pretkvalifikacijama za sledeći Evrobasket, tokom narednog meseca i u februaru 2023. godine. Sve u cilju što bolje pripreme sastava za ključnu fazu borbe za kontinentalni šampionat, na kom bi trebalo „ispeglati“ stvar sa nedavnog, na kom je Hrvatska ispala u osmini finala.

„Kada sam preuzimao struku u Savezu pre četiri nedelje, nisam očekivao da će to otići u ovom smeru, ali s obzirom na sve ono što se dešavalo u prvom krugu razgovora s potencijalnim kandidatima te nakon što sam praktično obišao sve igrače, možda je to i logično rešenje“, rekao je poznati trener.

„Sasvim sigurno je da sam ovog trenutka najinformisaniji što se tiče forme i praćenja, ali za mene je to ovog trenutka dodatno opterećenje. Svestan sam koliko je taj sedeći prozor bitan i za buduća leta jer ako se dobiju obe utakmice, već dobikamo kvalitetno radno leto 2023. te bi mogli da učestvujemo na pretkvalifikacijama za Olimpijske igre u Parizu.

Ulog je veliki, prihvatio sam i tu ulogu kao vršilac dužnosti selektora dok do kraja sezone ne rešimo pitanje selektora. Spreman sam da odradim ta dva prozora dok ne dođemo do konačnog rešenja“, dodao je v.d. selektora, uz napomenu da će do kraja sedmice izabrati saranike na paralelnom poslu.

Petrović je već četiri puta vodio reprezentaciju, prvo na Evrobasketu 1995, kada je osvojena poslednja medalja – bronzana, a igrači napustili pobedničko postolje kada se na nju popeo tadašnji prvak – selekcija „male“ Jugoslavije.

Isti čovek je za igru i rezultate komšijske selekcije bio zadužen i na Evrobasketu 2001, gde je Turska nadoknadila rezultatski zaostatak i prošla u polufinale.

Poslednji put Petrović je Hrvatskom komandovao 2016. i 2017. godine, a taj period biće upamćen po plasmanu na Olimpijske igre u Rio de Žaneiru i četvrtfinalnom porazu od Srbije na OI.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari