Hrvatska ima hobotnicu među stativama: Impresivna statistika Livakovića na Mundijalu 2022 1EPA-EFE/Friedemann Vogel

Golman svetskog vicešampiona briljira na takmičenju u Kataru.

I prvi je kandidat za zvanje najboljeg čuvara mreže na Svetskom prvenstvu, koje se završava 18. decembra. Obzirom da ima bolju statistiku od kolega preostalih na SP – rivala u večerašnjem polufinalu (20.00) sa Argentinom, Emilijana Martineza, Francuza Uga Llorisa i Marokanca Jasina Bonua.

Dvadesetsedmogodišnji član zagrebačkog Dinama nalazi se u životnoj formi, što dokazuje i činjenica da mu u Kataru, za sada, nema ravnog u broju uspešnih intervencija (20). Prvi pratilac Loris ima daleko manje odbrana (8), dok su Bono (6) i Martinez (3) mnogo neuspešniji. S tim da je Bono, uz pomoć fantastične odbrane svoje selekcije, jedini primio samo jedan gol na turniru.

Rođeni Zadranib posebno je briljirao u četvrtfinalnom okršaju sa moćnim Brazilom, kada je imao 11 odbrana tokom regularnih 90 minuta i dva produžetka, a onda u penal seriji odbranio prvi penal i raširio krila šuterima iz svoje ekipe.

Danima se pričalo i o njegova tri pročitana šuta sa 11 metara u osmini finala protiv Japana, pa ne čudi što je na obe utakmice nokaut faze izabran za najboljeg igrača.

Inače, Livaković je bio akter i Mundijala u Rusiji pre četiri godine, kada su Vatreni u finalu poraženi od Francuske, samo što je tada bio rezerva svom dečijem uzoru Danijelu Subašiću.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari