Hrvatska "okrenula" Kanadu; Borjan nemoćan protiv Kramarića i sa saigračima ide kući 1EPA-EFE/Neil Hall

Nisu se predstavili u lepom svetlu na startu Mundijala, međutim, posle remija bez golova sa Marokom, fudbaleri Hrvatske nadigrali su Kanadu i istakli kandidaturu za lidersko mesto u Grupi F – 4:1 (2:1).

Šok u prvom minutu utakmice nije umrtvio pobednički instikt aktuelnog vicešampiona sveta.

Kanada je u uvodnih šezdesetak sekundi iskreirala, ispostaviće se, najlepšu akciju na utakmici koju je završio Alfonso Dejvis nakon divnog centaršuta Bjukenana.

Livaković nije imao nikakve šanse da zaustavi udarac glavom fudbalera minhenskog Bajerna, verovatno ne sluteći da će taj šut biti i najveće iskušenje sa kojim će se susresti do kraja meča.

Hrvatska se relativno brzo konsolidovala, pomerila je poslednju liniju tima i kao prioritet stavila kontrolu igre u manevru.

Smanjivši rastojanja između linija, onemogućili su Kanađane da visokim presingom konstantno traže povratak poseda i što brže dolaze do šanse za gol.

Brozović, Kovačić i Modrić sve su češće dolazili u pozicije da pasovima u dubinu traže najistirenije Livaju i Kramarića.

Najslabiji deo reprezentaicje Kanade, poslednja linija sa štoperskim tandemom Vitorija-Miler bila je na velikom iskušenju kada je Kramarić odlično izveo šut, ali je prethodno signalizirana ofsajd pozicija.

Ideja da Alfonso Dejvis često menja pozicije, čak i strane u napadu jeste bila zanimljiva ali nije previše opterećivala bekove Hrvatske, a još manje Lovrena i Gvardiola.

Igrao se 36. minut kada je Perišić po levoj strani sjajno uposlio Kramrića koji je izbegao ofsajd poziciju i tehnički odlično izvedenim šutem matirao Milana Borjana, kapitena reprezentacije Kanade.

U odnosu na meč sa Belgijom, večeras su veoma nesigurni bili igrači u manevru Kanađana, posebno Eustakio i Hačison.

Nekih osam minuta nakon remija, Juranović je sa svoje polovine povukao loptu, bez agresivnosti u manevru i poslednjoj liniji rivala, prosledio je pas ka Livaji koji je preciznim šutem napravio preokret.

Već na polovremenu, selektor Kanade reagovao je promenama upravo u venzom redu. Novajlija u postavi, Džonatan Osorio, sjajno je šutirao na početku drugih 45 minuta, ali nije pogodio okvir gola.

Pokušali su Kanađani da pritisnu poslednju liniju protivnika, međutim, Kovačić, Modrić i Brozović lako su rešavali jedan vid presinga i manirski prebacivali opterećenje na rivalsku polovinu.

Pre nego što je povećao na 3:1, Kramarić je imao odličnu šansu, ali je Borjan sjajno intervenisao.

Ipak, golman Crvene zvezde i neko ko je rođen i odrastao u Kninu, ništa nije mogao u 70. minutu. Perišić je ponovo na pametan način pronašao fudbalera nemačkog Hofenhajma, koji se u prijemu lopte oslobodio čuvara i divnim šutem u suprotan ugao defintivno Kanađane ostavio bez šanse da se u poslednjem kolu bore za prolaz u osminu finala.

Do kraja meča je Lovro Majer dokusurio protivnika, nakon što je Mislav Oršić iskoristio poklon Milera i u kontri dva na jedan počastio saigrača iz reprezentacije.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari