I De Kolo u timu decenije 1Foto: EPA-EFE/ YURI KOCHETKOV

Miloš Teodosić je kompletirao najbolju petorku Evrolige za desetogodišnji period od 2010. do 2020.

Posle Kajla Hajnsa, Huana Karlosa Navara, Luke Dončića, Dimitrisa Dijamantidisa i srpskog asa, Nando de Kolo postao je deo najboljeg evroligaškog tima u poslednjoj dekadi.

De Kolo je odigrao šest evroligaških sezona u dresovima CSKA i Fenerbahčea (dve titule sa „armejcima“) nakon što je dve takmičarske godine proveo u NBA nastupajući za San Antonio Sparse i Toronto Reptorse. Iako je imao opcije da i posle 2014. ostane u Americi, De Kolo je odlučio da se vrati u Evropu i okuša u evroligaškoj konkurenciji u dresu CSKA.

Francuski reprezentativac je prvobitno sa „armejcima“ potpisao dvogodišnji ugovor, uz opcionu sezonu, posle koje je takođe mogao da se vrati u NBA, ali je u međuvremenu već činio odličan bekovski tandem sa Milošem Teodosićem. Njih dvojica su i bili najzaslužniji za osvajanje Evrolige 2016, godine u kojoj je De Kolo proglašen za najkorisnijeg igrača sezone.

De Kolo je debitovao u Evroligi u dresu Valensije u sezoni 2010/11, nakon što je u prethodnoj takmičarskoj godini sa istim timom osvojio Evrokup. Po povratku iz NBA, francuski as je postao jedan od lidera u sistemu trenera Dimitrisa Itudisa.

Pomenuta 2016. za njega će ostati istorijska; osim osvojene titule u Evroligi, takmičarsku godinu je završio sa čak četiri individualna priznanja (MVP regularnog dela sezone, finala Fajnal-fora, nagradu Alfonso Ford za najboljeg strelca i mesto u idealnoj petorci).

U poslednjih pet sezona dva puta je biran u prvu petorku, a u tri navrata drugu petorku Evrolige, po čemu je rekorder, takođe tri puta je proglašavan za MVP meseca.

Osvojenom evroligaškom titulom prošle sezone, De Kolo je rešio da se oprosti od CSKA i pojača Fenerbahče. Željko Obradović je, govoreći o načinu uklapanja francuskog reprezentativca, naglasio da je dobrom igraču potrebno pet dana da se prilagodi i uklopi u novu sredinu.

Nažalost, česte povrede, ali i loša forma većine igrača doveli su do toga da je do prekida aktuelne sezone Fenerbahče ostvario rezultate daleko slabije od individualnih kvaliteta igrača profila De Koloa, Veselog, Slukasa, Vilijamsa….

Francuz je još od svojih najranijih dana u Šoleu, pod nadzorom čuvenog Ermana Kuntera, važio za igrača odličnog u igri jedan na jedan.

Iako nešto nižeg izbačaja, De Kolo poseduje dobar šut iz driblinga, sjajan ulaz, kao i tajming prilikom promene ritma i pravca. Mada je odigrao samo šest kompletnih sezona, počevši od 2010. De Kolo je u Evroligi drugi po broju indeksnih poena (3.228), među četiri najefikasnija igrača, šesti je po ukradenim loptama, a 10. kada su asistencije u pitanju.

Njegov zaštitni znak jeste preciznost sa linije slobodnih bacanja: trenutno je na 94 odsto uspešnosti, po čemu je najbolji u istoriji Evrolige.

Koreni u Portugalu

Nando de Kolo je rođen na krajnjem severu Francuske 23. juna 1987. Iako se to retko kad spominje, francuski reprezentativac ima portugalske korene. Njegovi roditelji su Portugalci koji su se sredinom 70-ih godina prošlog veka doselili u Francusku. Više od milion Portugalaca živi i radi u Francuskoj, a porodica De Kolo je jedna od njih.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari