I Đokoviću može da se desi 1Foto: Fonet / AP

I najsavršenije mašine umeju da zaribaju, a neće živ čovek.

I zbog toga je svaki razuman navijač Novaka Đokovića ili poštovalac vanvremenskih sportskih dostignuća jednog od najboljih igrača u istoriji ovog sporta znao da kad-tad mora doći kraj njegovoj „torturi“ rivala na gren slemovima. Jeste prvoklasna senzacija što je seriju od 30 pobeda na turnirima „velike četvorke“, i to već u trećem kolu Otvorenog prvenstva Engleske, prekinuo 41. sa ATP liste, a ne recimo njegov prvi pratilac Endi Marej ili sedmostruki vimbldonski pobednik Rodžer Federer, ali poraz od Amerikanca Sema Kverija nije ništa što se ne dešava u vrhunskom sportu.

To što je Đokoviću srednje ime rekord, a njegove pobede stalno pomeraju teniske granice, ne znači da nije kao i svi ljudi, od krvi i mesa, da ne mogu da mu se dese loš dan, fizički umor, emocionalna istrošenost, povreda, frustracija događajima van terena… Sve to ili nešto deseto, o šta se Novak spotakao u pokušaju da naniže 29. uzastopno gren slem četvrtfinale. On sam u prvi plan stavlja protivnika.

– Čestitam Semu, odigrao je strašan meč. Neki delovi njegove igre bili su brutalni na ovom meču. Svaka čast, jednostavno me je nadigrao – džentlmenski je priznao izbačeni branilac londonske titule, posle dvodnevnog i pet puta prekidanog meča s čovekom čiji su neverovatni servisi ubijali svaki pokušaj za preokret.

Mada se još na zagrevanju videlo da ga muči rame, prvi reket sveta nije hteo da se preda bez borbe, još manje da se sakrije iza zdravstvenih problema.

– Nije ni vreme ni mesto da se govori o tome. Moj protivnik je bio na visokom nivou i zaslužio je da pobedi.

Filipusis: Nije robot

Mark Filipusis, finalista Vimbldona iz 2003. godine, ostao je u čudu posle subotnje senzacije, ali razume ono što se dogodilo Đokoviću.

– Ogroman šok. Duže vreme deluje nepobedivo, mislio sam da će preokrenuti i ovog puta. Ali, sada nije ličio na sebe, kao da umom nije bio prisutan. Nikada nećemo saznati šta se desilo, da li je bio fizički ili psihički umoran, ali ovaj poraz pokazuje da nije teniski robot, kako smo počeli da ga doživljavamo. Koliko god bio savršen, ipak je i Novak samo čovek – podseća Australijanac.

Kao neko ko zna da se nosi s gubicima, Đoković je odbio i ponuđenu teoriju o selidbi na nepokriven teren i posledično tome česte pauze zbog kiše kao jedan od uzroka svoje najranije gren slem eliminacije posle 2009. godine i poraza od Filipa Kolšrajbera na Rolan Garosu.

– Ne zameram nikome na rasporedu, mada se bolje osećam na Centralnom terenu, jer sam tamo odigrao 90 odsto svojih mečeva. Nije problem ni u vremenskim uslovima. Kiša je bila frustrirajuća ne samo za nas dvojicu nego i za gledaoce.

Posmatrači druge Kverove pobede u deset duela s vimbldonskim šampionom iz 2011, 2015. i 2014. notirali su servis i bekhend kao najtanje karike u igri njegovog rivala. Beograđanin je još kritičniji posle meča u kojem nisu došli do izražaja ni njemu tako svojstvena mirnoća i rešenost u taj-brejkovima, za koje je specijalista.

Raonić: Ima još vrhunskih igrača

Sedmi igrač sveta Miloš Raonić ne krije da je Đokovićevo ispadanje dodatni vetar u leđa ostalim pretendentima na titulu.

– Bilo je zanimljivo pratiti da li će Novak postati prvi teniser posle Lejvera koji će doći do tri gren slema u jednoj godini, pošto je već ponovio njegov uspeh od četiri osvojena gren slema u nizu. Ali, ima još vrhunskih tenisera u žrebu. Federer je slavio sedam puta, tu je Marej… – objašnjava Kanađanin.

– Nedostajalo mi je mnogo toga, teško je izabrati jednu stvar. Nadao sam se da ću se vratiti u meč, kao u mnogo sličnih situacija u karijeri, imao sam i dovoljno šansi za to, ali očigledno nisam potrebnu mentalnu svežinu. Nisam osećao loptu kako sam hteo. Postoje takvi dani, to je sport.

Đokovića je prvi „načeo“ Čeh Jirži Veseli u drugom kolu turnira u Monte Karlu, okončavši njegov serijal od 22. vezane pobede na Mastersima, ali se oporavio od gubitka te titule i nedugo zatim podigao prvi pobednički pehar na Rolan Garosu u karijeri. Sada samo Novak, a možda ni on, zna da li će ga i koliko neuspeh protiv Kverija koštati u nastavku sezone.

– Videćemo kako će ovaj poraz uticati na mene. Nije prvi put da izgubim na gren slemu ili nekom drugom važnom turniru, znam šta da radim u takvoj situaciji. Nadam se da ću izaći mnogo jači iz ovoga, a prvo što želim je da se odmorim i mislim o nekim drugim stvarima – poručuje prvi favorit za osvajanje olimpijskog zlata u Rio de Žaneiru, sledećeg meseca.

Marej: Slavimo njegove rekorde

Mada mu je Đokovićev kiks otvorio put ka trofeju na londonskoj travi, njegov veliki rival i prijatelj Endi Marej ima potrebu da podseti na njegove neverovatne rezultate.

– Umesto da na to gledamo kao na iznenađenje, trebalo bi da slavimo sve ono što je Đoković postigao, jer je to nešto izvanredno. Sada je verovatno razočaran, ali su njegovih prethodnih 12 meseci nešto najbolje što smo imali u tenisu godinama unazad. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari