I Džimi Haselbajnk tražio mito 1

Korupcionaška fudbalska afera u Engleskoj nastavljena je pošto je juče britanski dnevnik Telegraf objavio snimke koji pokazuju menadžera Kvins Park Rendžersa DŽimija Flojda Haselbajnka, vlasnika Lidsa Masimilijana Čelina i pomoćnog trenera Barnslija Tomija Rajta kako primaju ili pregovaraju o mitu za svoje usluge.

Legendarni centarfor DŽimi Flojd Haselbajnk snimljen je dok razgovara sa predstavnicima jedne agencije, u stvari prerušenim novinarima, o tome kako bi mogao da im pomogne oko prodaje igrača u zamenu za 55.000 funti. Skrivena kamera zabeležila je Haselbajnka koji se cenka oko nadoknade za svoje usluge – konkretnu oko mita za put u Singapur gde je trebalo da nastavi pregovore sa investicionom firmom. Na pitanje prerušenih novinara da li će 35.000 – 40.000 funti biti dovoljno, Holanđanin je odgovorio „Mislim da biste morali da date bolju ponudu…. Probajte samo da me usrećite…. Došli ste sa lepom cifrom…. Ovih 35.000 je…. shvatate?“. Ponudu od 50.000 – 55.000 funti Haselbajnk je dočekao rečenicom: „Sve ste bliži.“, želeći da zna da li novac može biti isplaćen u Holandiji kako bi izbegao porez u Engleskoj.

Pošto je snimak objavljen, menadžer Kvins Park Rendžersa rekao je da je pregovarao samo o nadoknadi za govor na Dalekom istoku i to na slobodan dan u klubu, kao i da nema kontrolu nad transferima, za koje su zaduženi direktor fudbala Les Ferdinand i uprava ‘Policajaca’.

– Nisam obećao ništa zauzvrat. Nisam i ne bih preporučio prodaju nekog igrača za ličnu dobit – istakao je četrdesetčetvorogodišnji Haselbajnk.

Pored Rendžersa, i Lids se juče našao u centru pažnje jer je vlasnik Masimo Čelino optužen da je ponudio da proda investicionoj kompaniji udeo u klubu za 12 miliona funti, za šta je tražio deo procenta od budućih transfera igrača, kako bi se zaobišla zabrana da treća strana ima udeo u ekonomskim pravima fudbalera. Čelino je između ostalog rekao na snimku da je fudbal „prljav biznis“, da je engleska kultura „najgora na svetu“ – specijalizovana da „zavrće ljude“, kao i da su „Englezi najgori ljudi u svetu fudbala“. Lids je na aferu reagovao saopštenjem istakavši da vlasnik nije učinio ništa loše, već je vodio normalnu poslovnu komunikaciju.

– Ni u jednom trenutku na snimku gospodin Čelino ne predlaže zaobilaženje FA pravila o vlasništvu treće strane nad fudbalerima. Gospodin Čelino je izneo predlog koji je u saglasnosti sa FA regulativom, pošto jedino klub ima pravo da crpi korist iz vlasništva nad igračem – stoji u saopštenju kluba.

Za razliku od Lidsa koji je stao iza svog vlasnika Barnsli je otpustio pomoćnog trenera Tomija Rajta koji je snimljen da prima mito od 5.000 funti.

Korupcionaška afera na Ostrvu počela je u sredu kada je Telegraf objavio snimak na kome se vidi kako tadašnji selektor Engleske Sem Olerdajs nudi savete za zaobilaženje zabrane vlasništva treće strane nad igračima, zbog čega je šezdesetjednogodišnji fudbalski stručnjak dao ostavku na mesto stratega A selekcije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari