I kamere će snimati Vučićevu "opoziciju" na stadionima 1Foto: Starsport

Ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin sastao se sa direktorom takmičenja Superlige Aleksandrom Pivićem, posle čega je prvi čovek MUP najavio da će država ubuduće insistirati na principu pojedinačne odgovornosti (verbalnih) izgrednika na srpskim stadionima.

U tu svrhu dogovoreno je da se postojeći sistem video nadzora upotrebi kako bi se utvrdilo ko to tačno čini izgrede, umesto što se cela krivica svaljuje na klub čije pristalice uvredljivo skandiraju.

Povod za reakciju ministra je, kako tvrdi Aleksandar Pivić, prekid utakmice u Novom Pazaru i reakcije na ovaj događaj. Ipak, ova inicijativa poklapa se i sa incidentima na stadionu Partizana, kada su pojedini navijači ganjani i prebijani od strane drugih ljudi sa tribina, zbog uvredljivog skandiranja predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću.

– Nismo o tome razgovarali. U pravilniku postoji odredba koja govori o postupku kada se vređaju akteri utakmice i imali smo takve slučajeve kad su se upućivale uvrede predsedniku Fudbalskog saveza – rekao je za Danas Aleksandar Pivić, i dodao da je cilj da se iz mase izdvoje pojedinci koji prave izgrede.

– Svi stadioni u Srbiji već imaju video nadzor i dogovorili smo se da se proveri da li funkcioniše i u kom stanju se nalazi ta tehnika.

Međutim, predsednik Sindikata profesionalnih fudbalera Mirko Poledica tvrdi da je ovim sastankom zapravo načinjena velika šteta srpskom fudbalu.

– Radi se o školskom primeru mešanja politike u sport što je strogo zabranjeno propisima FIFA i UEFA. Propisi Fudbalskog saveza Srbije uređuju šta se radi kada su u pitanju događanja na stadionu i ne znam ko Vulinu daje za pravo da se time bavi. Sve što je postigao ovim izjavama je da će se FIFA i UEFA ponovo baviti srpskim fudbalom, a ne treba ni sumnjati da je informacija već stigla do njih.

Poledica smatra da je pominjanje korišćenja video tehnologije u ovu svrhu zapravo ima političku pozadinu.

– Priča o korišćenju video kamera je zamazivanje očiju. Verovatno će ih koristiti ako se bude skandiralo protiv političkih interesa ministra Vulina. Dosetili su se borbe protiv nasilja na stadionu tek kada su shvatili da više ne mogu da spreče narod da skandira protiv Vučića. Od toga se pravi problem umesto da predsednik ćuti i trpi, kao što su ćutali i oni pre njega kojima je takođe skandirano isto to. On je javna ličnost, pa nek trpi i uvrede – rekao je predsednik SPF, a zatim dodao:

– Ako su već hteli da budu revnosni mogli su da uhapse ona dva dripca koji su vređali Ibrahimovića na Zvezdinom stadionu. Imaju i njihove snimke i dobro se zna ko je u pitanju… Vulinu bi bolje bilo da ispita zašto je 50 odsto utakmica u srpskom fudbalu u prošloj sezoni bilo namešteno. To je kriminal i spada u njegovu nadležnost. Ovo o čemu on priča trebalo je ranije da se rešava, a ne sad kad je u njihovom političkom interesu da se bave dešavanjima na stadionima.

I advokat Vladimir Gajić ističe da sastanak ima politički kontekst i da se trenutak održavanja poklapa sa pogrdnim skandiranjem predsedniku Vučiću na utakmicama Partizana.

– Čovek koji je inspirator nacionalističkog ponašanja sad navodno pokušava da tome stane na kraj. Namera im je da nekako spreče da se pogrdno skandira Vučiću na tribinama, baš njih briga za nacionalizam. Problem je u tome što nema više te grupe koja je sprečavala da se na stadionu to skandira i sada prete kamerama. I to što se skandira predsedniku Srbije nije uvreda i ne može se sankcionisati, ne odnosi se na Vučićevo seksualno opredeljenje nego na karakterne osobine.

Gajić takođe ističe ističe da se radi o mešanju države u stvari koje su isključiva nadležnost FSS.

– Vulin je jedna gluperda koja ništa ne zna. Priča o kolektivnoj i individualnoj odgovornosti je kolosalna glupost, postoji samo prekršajna i krivična odgovornost. On je čovek suženih intelektualnih mogućnosti koji ne shvata da je napravio veliku štetu našem fudbalu samim tim što se meša u stvari koje su u nadležnosti FSS. Upravo zbog toga FIFA i UEFA mogu da kazne naš fudbalski savez, ali Vulin to ne zna. Nad dešavanjima na stadionu isključivu nadležnost imaju organizator utakmice i sudija.

Bivši predsednik Srbije Boris Tadić takođe je bio predmet uvreda na srpskim stadionima, ali nikada se nije bavio povicima „Spasi Srbiju i ubi se, Borise“.

– Vučić i ja smo u svemu, pa i u tome, vrednosno i kulturološki dva potpuno različita sveta. On je i kao navijač i kao političar bio ponosni protagonista nasilja. Za razliku od njega, ja se ceo život borim protiv nasilja ne samo u politici, već u svakom aspektu društvene realnosti, pa tako i u sportu. Međutim, ovde je problem mnogo dublji od skandiranja i Vučićevih reakcija na to. I jedno i drugo ukazuje samo na vrh ledenog brega duboko organizovanog kriminala, koje je temelj Vučićevog sistema vlasti i na šta ukazujem od 2012. godine do danas. Ni to skandiranje, ni njegove reakcije nisu pitanje političkog odnosa prema vlasti, već brutalne kontrole tržišta kriminala, sukoba oko podele plena unutar mafijaško-navijačkih grupa pod kontrolom režima, a iznad svega Vučić te grupe koristi kao instrumenti za fizičku i nasilnu borbu protiv političkih protivnika i kontrolu izbornog procesa nasiljem i zastrašivanjem. I to je ključni razlog njegovih burnih reakcija na skandiranje – komentariše Boris Tadić.

Đorđević: Politički motivisano zamazivanje očiju

Antropolog Ivan Đorđević, koji se pitanjem navijača u Srbiji bavi i kroz knjigu „Antropolog među navijačima“, smatra da je inicijativa ministra Aleksandra Vulina neka vrsta političkog marketinga.

– Radi se o zamazivanju očiju koje je politički motivisano. Bio bih oduševljen kada bi se procesuirao neko ko širi mržnju, ali sumnjam da je to u pitanju. Verovatno se radi o nekoj vrsti pokazne vežbe onima koji skandiraju Vučiću, da im se pokaže da država ima kamere i da mogu biti snimljeni – tvrdi Đorđević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari