I na ženskom mundijalu 1.000. gol iz penala: Između Rensenbrinka i Bande 45 godina 1Foto: EPA-EFE/HOW HWEE YOUNG

Kad je ženska fudbalska reprezentacija Zambije prošle godine na završnom turniru Kupa afričkih nacija u Maroku ušla u polufinale, a ušla je na penale u četvrtfinalu protiv Senegala, to je značilo i da se domogla Devetog svetskog prvenstva za žene, koje se igra u Australiji i Novom Zelandu (Crni kontinent dao četiri tima, a peti kroz baraž stekao pravo za međukontinentalne kvalifikacije).

Zambijke su došle na mundijal s olimpijskim načelom da je važno učestvovati. Nade su im bile potajne, ali se nisu precenile.

U prva dva kola sa po 5:0 su ih preslišale i Špankinje i Japanke, ali je u meču bez značaja ostvarena istorijska pobeda. Savladana je Kostarika s 3:1 pred oko 8.000 gledalaca u Hamiltonu (Novi Zeland).

I ne samo to. Stavljena su dva ukrasa pogocima kojma je afrička selekcija povela s 2:0: odbrambena igračica Lušombo Mvemba (22)  dala je u 3. minutu prvi mundijalski gol za državni tim, a kada je kapiten  Barbra Banda (23), napadač, udvostručila prednost posle pola sata iz penala, bio je to hiljaditi gol na svetskom prvenstvu za žene. Prvo je odigrano 1991. u Kini, a strelac prvog pogotka ikada bila je domaća fudbalerka Ma Li.

Hiljaditi pogodak na mundijalu za fudbalere, koji se održava od Urugvaja 1930, takođe je postignut s bele tačke u Argentini 1978. Prisebno je bilo holandsko levo krilo Rob Rensenbrink.

 

Susret sa Škotskom u trećem, poslednjem kolu prvog dela u takmičenju po grupama imao je takmičarsku draž jer je Ostrvljane ubedljiva pobeda vodila u drugi krug. I jesu pobedili, ali samo s 3:2. Holanđani su otišli dalje, pa i sve do finala s domaćinom, zbog bolje gol-razlike. Rensenbrinkov pogodak je bio prvi na meču.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari