Na poluvremenu 5:0 za Augzburg: Ko je u Bundesligi dao i šest golova u prvih 45 minuta, kada je između stativa bio i Mađar iz Kikinde? 1Foto: Tom Weller/dpa via AP

U utakmici 24. kola nemačkog fudbalskog prvenstva Augzburg se razgoropadio kao gost poslednjeplasiranog Darmštata.

Na predah je otišao s vođstvom 5:0.

Nije jedinstveni slučaj u Bundesligi da jedan tim da pet golova u prvih 45 minuta utakmice.

Poslednji put se mreža zatresla u 29. minutu preko bosanskog napadača Ermedina Demirovića, koji je bio i strelac trećeg gola, u 20. minutu. Da se domaćinu crnu piše nagovestio je Demirovićev parnjak u navali Nemac Filip Tic već u 1. minutu.

Mnogo je manje timova – samo pet – postiglo i rekordnih šest pogodaka u prvom poluvremenu. U svim slučajevima bilo je 6:0.

Najsvežiji primer je iz sezone 2021/22.

Frajburg je 5. decembra 2021. imao prednost na igralištu Borusije iz Menhengladbaha. Meč je tako i završen. Golovi su pali do 37. minuta, a peti u 25.

Na još jednom meču pet pogodaka je potignutu do 25. minuta, pa je ovaj u Darmštatu treći po brzometnosti golgetera.

Borusija je u Menhengladbahu 11. oktobra 1984. slistila Braunšvajg s 10:0, a u prvom poluvremenu je dosegla do pola od tog puta.

U sezoni 1977/78. postignuta je najubedljivija pobeda ikada u Bundesligi (igra se od 1963/64).

U poslednjem kolu, u duelu imanjankinja, dortmundska Borusija je u gostima prošla kao bos po trnju – 12:0. Pola tuceta golova postignuto je do 32. minuta, a Jup Hejnkes je već bio trostruki strelac. Do kraja meča dao je još dva gola.

Borusija (D) bila je topovsko mesto i 18. aprila 1970. Izgubila je u Berlinu od Herte s 9:1. Šest put mreža joj se zaljuljala u 45. minutu. U njenoj odbrani igrao je Vuk Rašović, nekadašnji as Partizana.

Naravno. među rekorderima je i Bajern.

U poslednjem kolu u sezoni 1975/76. savladao je na Olimpijskom stadionu u Minhenu Hertu sa 7:4. Šesti gol je pao u 40. minutu preko Karl-Hajnca Rumenigea. Gerd Miler je prethodno ostvario „poker“, a strelac je bio još jednom u nastavku utakmice.

U derbiju Rura u sezoni 1964/65. dortmundska Borusija je pobedila Šalke u Gelzenkirhenu sa 6:2. Poslednji pogodak u prvom poluvremenu postignut je u 36. minutu.

Na golu Šalkea bio je Đula Tot, Mađar iz Kikinde.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari