I protiv Cedevite Olimpije Budućnost ostala neporažena od rivala za titulu 1ilustracija Foto: Cedevita/Marin Sušić

Prošle sezone su podlegli euforiji statusa zvaničnog šampiona ABA lige.

Povratak u Evroligu omogućio im je budžet veći od pet miliona evra, međutim, umesto pametnog poslovanja, u Budućnosti su se opredelili za opšte poznata imena evropske klupske košarke, uglavnom preplaćena, koja su u crnogorskom predstavniku videla isključivo priliku za dobru zaradu.

Dragan Bokan kao predsednik, pre svih u klubu, izvukao je pouke; prvenstveno je budžet sveo na neke realne okvire (oko tri miliona) i ekipu počeo da gradi oko inostranih igrača željnih dokazivanja i boljeg pozicioniranja na Starom kontinentu.

Odlaskom Slobodana Piksija Subotića već posle par kola, odnosno postavljenjem njegovog asistenta Petra Mijovića za šefa struke Podgoričani su počeli da liče na tim sa jasnim šampionskim ambicijama i željom da se vrati u Evroligu. Budućnost je posle 10 kola prva sa skorom 9-1 i statistički ima najbolji napad, kao i odbranu u ABA ligi.

Poslednji trijumf nad Cedevita Olimpijom, samo je pokazao rešenost košarkaša Budućnosti da izgrade i sačuvaju lidersku poziciju pred početak plej-ofa. Iako je još uvek rano svoditi račune, Budućnost trenutno ima dve pobede više u odnosu na Partizan i ekipu iz Ljubljane, odnosno čak tri u poređenju sa rezultatima Crvene zvezde.

Brejk napravljen u hali „Aleksandar Nikolić“ u drugom kolu, kada su crveno-belima ubacili 89 poena (najviše u ABA ligi) mogao bi da bude kapitalan u međusobnom odnosu poslednja dva regionalna šampiona pred početak doigravanja.

Podgoričane u drugom delu očekuju gostovanja Partizanu i Cedevita Olimpiji, a od težih iskušenja van prestonice Crne Gore mogli bi da se ubroje i mečevi protiv FMP na kraju prvog kruga, odnosno dueli sa Primorskom (jedina porazila Budućnost u dosadašnjem delu prvenstva) i Krkom.

Sklon upadanju u euforična raspoloženja, predsednik Bokan je posle dovođenja Šona Kilpatrika, beka sa NBA iskustvom, najavio angažovanje još jednog proverenog centra, obznanivši jasne šampionske ambicije u regionu.

Skot Bamford, Džastin Kobs, Hasan Martin i Martins Meiers bili su novajlije dovedene ispod radara najvećih klubova u Evropi i na Jadranu. Statistički, većina njih je među pet najkorisnijih igrača ekipe i to bi trebalo da bude potvrda da zvučnija imena nisu često i garancija boljih rezultata.

Rezultati i tabela

Cibona – Igokea 66:91

Mega – Partizan                77:98

Budućnost – Cedevita Olimpija   93:80

Krka – Mornar    67:76

Crvena zvezda – FMP      sinoć

Primorska – Zadar             18.00

 

Budućnost          9-1

Partizan                7-3

Cedevita              7-3

FMP       6-3

Primorska            6-3

Mornar 5-5

Crvena zvezda   5-4

Krka       4-6

Cibona  4-6

Igokea  2-8

Mega    2-8

Zadar     1-8

Najbolji u oba pravca

Prosekom od 85,9 poena po meču, Budućnost ima najbolji napad u regionu; defanzivno je na 73,3 primljena poena, što je takođe svrstava na sam vrh navedenog statističkog parametra. Podgoričani za tri šutiraju 37,6 odsto, a zanimljivo je i to da su daleko precizniji na gostovanjima nego u Morači. Prema broju asistiranih poena zauzimaju peto mesto (17,5) i najbolja su gostujuća ekipa (4-0).

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari