I Rim verovatno odustaje od Olimpijade 2024. 1Foto: Fonet-AP

Nakon Los Anđelesa i Hamburga, po svoj prilici i Rim će odustati od prijave za domaćina Olimpijskih igara 2024. godine.

Gradonačelnica italijanske prestonice Virdžinija Rađi rekla je da bi bilo neodgovorno nastaviti sa nadmetanjem za domaćinstvo za OI s obzirom na troškove i dugove koji bi pali na teret poreskih obveznika.

– Tražimo od građana Rima i Italije da ponesu teret dugova. To nećemo podržati – rekla je Rađi, čija partija se protivi velikim infrastrukturnim projektima koji ne donose opipljivu korist građanima.
Prijavu za domaćina OI pokrenuo je premijer Mateo Renci 2014. godine sa namerom da gradu vrati staru slavu na globalnoj mapi. Međutim, gradonačelnica razmišlja na drugi način.

– Nećemo biti prisiljeni da plaćamo u budućnosti katedrale usred pustinje (napuštene stadione). Ne želimo da sport bude izgovor za reke cementa u gradu – rekla je Rađi, objasnivši da Rim još uvek otplaćuje dugove za Olimpijadu iz 1960. godine. Upravo je infrastruktura izgrađena pre 56 godina trebalo da u velikoj meri posluži za najveći sportski događaj 2024, a projektovani budžet bio je 5.3 milijarde evra.

Kandidature su pre Rima povukli Hamburg, u kome su građani glasali protiv organizacije OI, i Boston, gde takođe nije bilo podrške javnosti. Za sada u trci ostaju Pariz, Los Anđeles i Budimpešta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari