Ibrahimović kao centar spektakla 1Foto: EPA-EFE/ CESARE ABBATE

Crvena zvezda je ovosezonsku sreću izgleda prilično potrošila na žrebovima kvalifikacija za evrokupove i grupnu fazu Lige Evrope, pa će tako u šesnaestini finala igrati protiv Milana.

Bilo je u kosturu možda i opasnijih protivnika, to su pre svega engleske ekipe, Napoli, Šahtjor, Ajaks…, ali i lakših protivnika.

Prva utakmica zakazana je za 18. februar na „Rajku Mitiću“, a revanš će biti nedelju dana kasnije na „San Siru“.

Trener crveno-belih Dejan Stanković rekao je posle žreba da će utakmica biti „spektakl“ i da se nada da će njegova ekipa moći da na tribinama ima podršku „delija“.

– Snažan protivnik. Juče sam gledao utakmicu između Milana i Parme, gde je Parma odigrala fenomenalno, ali je Milan sve vreme bio dominantan. Lideri su na tabeli u Seriji A, a ne treba trošiti vreme za priču o njihovoj istoriji i o tome kakav su faktor u evropskim takmičenjima. U poslednjih par godina prolaze kroz tranziciju, ali utisak je da su u ovoj sezoni pronašli ravnotežu. Sa Piolijem su dobili dosta toga, radi se o odličnom treneru. Biće spektakl, nemam dilemu. Voleo bih da se nešto promeni do tada što se tiče navijača. Kada bismo mogli da igramo na punoj „Marakani“… To je nešto što priželjkujemo – istakao je Stanković.

On je naglasio i da kao „realista“ zna da nema pravo da preti italijanskom gigantu.

– Oni će nastaviti da igraju prvenstvo, ali nas čeka pauza i mogućnost da se još bolje spremimo. Bićemo svežiji, odradićemo i pripreme. Opet, Milan je dobar tim, čekaju nas dve utakmice, nadigravaćemo se. Rekao sam da se ne plašimo nikoga, ali da poštujemo svakoga. Realista sam u životu, svestan sam da nemamo pravo da pretimo, ali nećemo odustati. Tražićemo naše šanse i biće borba neprestana – zaključio je Stanković.

Mnogi navijači Zvezde sećaju se čuvenog meča protiv „rosonera“ iz 1988. godine, kada su crveno-beli posle dva remija (1:1, 1:1) ispali na penale (2:4).

Osim dve sjajne partije crveno-belih, a naročito pete Zvezdine zvezde Dragana Stojkovića Piksija, taj meč se pamti i po gustoj magli zbog koje je revanš igran 9. novembra prekinut pri vođstvu srpskog kluba 1:0 (Savićević postigao gol).

Na ponovljenom meču narednog dana strelci su bili Piksi i Van Basten, ali su „rosoneri“ bili bolji posle penala.

Ta utakmica se pamti i po nezvanično rekordnoj poseti na „Rajku Mitiću“ (preko 110.000), pošto je na stadion na ponovljeni meč moglo da se uđe i bez karte.

Februarski meč protiv Milana mogao bi nažalost da ostane upamćen kao prvi međusobni susret srpskog i italijanskog giganta koji će biti odigran bez publike.

Pandemija korona virusa je u Srbiji u punom jeku i još uvek je veliko pitanje kada će uopšte ograničenom broju publike biti dozvoljen pristup stadionima.

Crveno-beli i italijanski gigant ponovo su se sreli i 2006. godine kada je Milan u kvalifikacijama za Ligu šampiona bio bolji u obe utakmice (1:0, 2:1).

Iako je prethodnu deceniju tavorio u Seriji A, Milan se ove godine i te kako probudio.

Trener Stefano Pioli uspeo je da ekipi povrati sampouzdanje i prvo mesto na tabeli sa tri boda ispred gradskog rivala Intera nije slučajan plasman.

Glavni adut „rosonera“ je Zlatan Ibrahimović koji je sa deset golova trenutno vodeći strelac Serije A.

Šveđanin je u oktobru napunio 39. godinu života, ali se to po njegovim igrama uopšte ne primećuje, pošto pruža partije na kakve smo navikli dok je još davnih dana bio fudbaler Juventusa, Intera, Barselone ili Pari Sen Žermena.

Standardni prvotimac Milana je i bivši fudbaler Donjeg Srema Rade Krunić, inače reprezentativac Bosne i Herecegovine.

Mnogo toga će do utakmice sa Milanom zavisiti od toga da li će na „Mitiću“ moći da bude prisutna publika, kao i kakav će plasman na tabeli Serije A u tom momentu imati „rosoneri“.

Iako nema dileme da im je visoki plasman u Ligi Evrope bitan, nije isključeno da Pioli u duelima sa srpskim timom izvede kombinovani sastav pošto je italijanskog ekipi sigurno prioritet povratak Skudeta na „San Siro“ posle čak devet godina.

Zanimljivo je da je Dejan Stanković kao igrač Lacija (2) i Intera (6) tokom igračke karijere postigao šest golova protiv Milana.

Najlepši gol postigao je u milanskom derbiju 2009. godine, kada je šutem sa preko 30 metara zakucao loptu u rašlje.

Sada će mu kao treneru bez sumnje biti neuporedivo teži zadatak da savlada jakog rivala, a isto tako nema dileme ni da će mu „rosoneri“ biti najteži ispit od kako je seo na klupu Crvene zvezde.

Pioli: Istorijski grad

Trener Milana Stefano Pioli nije bio previše rečit u prvoj reakciji.

„Biće vrlo zanimljivo vratiti se i igrati u gradu koji je povezan sa istorijskim stranicama Milana. Zvezda je tim sa dobrom strukturom, u ovom trenutku su prvi u nacionalnom prvenstvu. Imaju veliku prednost. Međutim, mi smo pokazali da možemo da igramo protiv svih“, rekao je Pioli.

Najmlađi u Seriji A

Milan je ove sezone najprijatnije iznenađenje u Italiji. Posle 11 kola u Seriji A prvi je sa tri boda više od gradskog rivala Intera, četiri od Napolija i Juventusa. Ima samo jedan poraz na poslednja 33 takmičarska meča, od Lila na San Siru u grupnoj fazi Lige Evrope, dok u Seriji A ne zna za poraz na 23 utakmice. Jedini je do sada neporažen tim u ligama petice, na svih 11 utakmica u prvenstvu ove sezone je dao makar dva gola, a vezao je 31 prvenstvenu utakmicu na kojima je davao bar po gol. Najmlađa su ekipa u SerijiAi sa prosekom od 25 godina. Osim Zlatana Ibrahimovića i Simona Kjera kao veterana, tim čine mladi igrači poput Anta Rebića, Aleksisa Salemakersa, Sanda Tonalija, Jens Petera Haugea, Braima Dijaza, Dioga Dalota, Pjera Kalulua…

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari