Idemo da se "pobijemo" za medalju 1Foto: STARSPORT

Čovek koji je, zajedno sa igračima i stručnim štabom naravno, koautor najnovije renesanse srpske reprezentativne košarke, otkako je pre nepune četiri godine postavljen za selektora, nikad nije mogao da raspolaže svim igračima koji bi se našli na njegovom spisku.

Ovog puta bilo je najdrastičnije: najpre otkazi, a potom i serija povreda učinili su da se spisak sam „skraćivao“, ali Đorđević, koji je već baštinio srebra sa Mundijala i Olimpijade, nije zbog toga ni najmanje klonuo duhom.

– Situacija je takva kakva je, svi ovi momci su moj izbor. Idemo sa najboljim igračima koji mogu i žele da igraju, a nisu povređeni. Takve stvari se dešavaju, igrači koji su sad u ekipi znaju na koji način da nadomeste izostanak drugih. Svako ko nije tu ima neku svoju težinu, međutim, svako ko je tu ima dužnost da da još više od sebe timu.

* Čini se da je Eurobasket kao takmičenje u velikoj krizi i izgleda kao da neki spoljni faktori iz sve snage rade na tome da mu što više umanje značaj.

– Evropsko prvenstvo je takmičenje u specifičnoj situaciji, mnogi igrači su i stavkama u ugovoru bili sprečeni da nastupe. Veliki znak pitanja stoji pred FIBA, kako da se to veliko takmičenje ponovo stavi na noge, jer košarka je, istorijski gledano, i podignuta na nivo na kom je sada preko FIBA takmičenja. Sve je krenulo od 2010. kad je NBA poslao ultimatum svim američkim TV stanicama, da će, ukoliko budu prenosili Mundijal iz Turske, ostati bez prava prenosa NBA utakmica. Usledio je i sukob ULEB i FIBA, i sve to zajedno izuzetno šteti košarci.

* Sistem takmičenja diktira da je jako važno pobeđivati i u prvoj fazi zbog plasmana, a posebno u one moguće četiri „nokaut“ utakmice. Nema praznog hoda, malo je prostora za taktiziranje.

– Uvek smo išli utakmicu po utakmicu, tako da nam je najvažniji meč trenutno onaj prvi. Letonija je tim koji dugi niz godina igra zajedno, sa istim trenerom. Igraju specifičnu, brzu košarku sa odličnim šuterima sa dobrim „bol hendlerima“. I to od nas zahteva da budemo na izuzetno visokom nivou. Posle toga sledi Rusija sa svim tim velikim imenima, te dve utakmice su, rekao bih, „kapitalci“. Od toga može dosta da zavisi.

* Da li će roster kojim sad raspolažete iziskivati i promene u koncepciji igre?

– Videli ste u pripremnom periodu na prijateljskim utakmicama šta mi želimo. Tako kako smo igrali, igraćemo i na Eurobasketu, trudeći da unapređujemo sve elemente i da pobedimo sve utakmice.

* Ko su po vama, sada kada se zna ko je u kom sastavu, favoriti za najviši plasman?

– Rusija je fizički izuzetno moćna ekipa, Turska je domaćin i znamo šta to znači, Litvanija je uvek kandidat za najviši plasman, Španija je prvi favorit, Francuzi sa izuzetno brzom ekipom, iako je kod njih smena generacija, sve su to igrači koji su kod istog selektora bili na spisku i za prethodna takmičenja. Grci u sastavu imaju igrače koji godinama imaju velike uspehe u klupskoj košarci, Hrvatska i Slovenija su izuzetno kvalitetni i imaju jak zamajac. Slovenci preko Dončića i Dragića, Hrvati preko Bogdanovića, Šarića i Simona grade neku svoju šansu. Jaka je i Crna Gora, predvođena čovekom koji je sa tri različite reprezentacije osvajao medalje. Biće izuzetno interesantno, Finska je odigrala sjajno poslednje EP, Poljska je pokazala koliko je opasna, oni su počeli pripreme 15 dana pre svih ostalih.

* Šta je to što može biti presudno u konačnom plasmanu?

– Biti pravi u pravom momentu. I nikada pre takmičenja ne tražiti „ekskjuz“, ne postoji opravdanje. Biće, po mom mišljenju, mnogo utakmica na jednu loptu, dakle, jedna ukradena lopta, jedan skok u odbrani ili u napadu, jedan šut… mogu biti presudni kad se igra na jedan posed razlike.

* Igrači kažu da zračite pozitivnom energijom, da širite oko sebe pobednički mentalitet. Da li je, posle dva srebra, i u okolnostima kakve su sada, vreme i za zlato?

– Moj cilj, misija i opsesija od kad sam preuzeo reprezentaciju nisu se menjali. U svom prvom gostovanju kao selektor na TV sam rekao da je moj cilj da se na kraju svakog takmičenja čuje naša himna. Tu se ništa nije promenilo. To važi za sve nas u reprezentaciji, niko nema prava da kad je tu razmišlja drugačije nego da su ciljevi najviši. Kako ja volim da kažem, idemo da se pobijemo za medalju.

* Znači da u smislu cilja ne postoji „plan B“?

– Nemamo prava na to.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari