Izgubljno finale Pariza ne utiče na samopouzdanje Novaka Đokovića: U Torinu, Nole cilja titulu 1foto BETAPHOTO (AP Photo/Stas Filippov)

Dominirao je u finalu mastersa u Parizu; izgledalo je da će „rešiti“ 19-godišnjeg Holgea Runea na karakterističan način, međutim, nesvojstveno, pogotovo u ovosezonskim borbama za titulu, Novak Đoković posustajao je kako se meč bližio kraju, naročito u poslednjim gemovima trećeg seta, što je dovelo do toga da Završni masters u Torinu dočeka bez pehara koji je tokom briljantne karijere osvajao dva puta.

I mada je mladi Danac napravio neskvakidašnji podvig, pogotovo jer je do titule došao tako što je savladao pet igrača iz Top 10 na rang listi, utisak je da je Novak ispustio igrača koji u njemu vidi najvećeg teniskog uzora.

Poznato je da se Novak i Holge u odličnim odnosima; više puta su trenirali zajedno, a Danac je neretko i boravio kod Đokovića u Monte Karlu.

Maštajući o dometima u svojoj teniskoj karijeri, Rune je više puta isticao da inspiraciju pronalazi u stilu igre i načinu života srpskog asa.

Ipak, u finalu je Đoković u odsutnim trenucima, kada je morao da i definitivno obeshrabri rivala, nesvakidašnje grešio. Od 12, u poene je pretvorio samo dve brejk lopte, ujedno ne uspevši da odbrani nijednu od tri mladog Danca.

Već na startu drugog seta, Novak je mogao da nokautira daleko neiskusnijeg protivnika. Imao je 0:40 ali je prvo promašio bekhend pasing, što mu je jača strana u igri, a potom i smeč u poenu težine prokockane treće brejk lopte.

Time je, samo na jednom primeru evidentno, vratio u život Runea, koji je, pritom, imao daleko veću podršku u hali Bersi.

Sličan scenario viđen je u trećem setu. Đoković je poveo sa 3:1 i to u okolnostima kada je Runea sve bolje služio servis, a Novak imao problema sa riternom iz forhenda.

Sublimat nestalnosti Srbina dogodio se u poslednjem gemu, u kojem Nole nije nijednu od šest brejk lopti iskusristio da finale odvede u taj-brejk.

Opominjuće je i to da je samo u jednoj prilici Rune osvojio poen iz odličnog servisa, u svim ostalim prilikama Đoković nije pronalazio rešenja nakon dugih razmena udaraca.

Sve navedeno predstavlja „uralgične tačke“ na koje će Đoković morati da obrati pažnju u Torinu.

„Nivo tenisa koji sam prezentovao u Parizu je veoma visok, s tim u vezi, vrlo optimistično dočekujem Završni masters u Torinu. Naravno, tamo će svaki meč biti kao finale, neće biti lakih protivnika“, poručio je Đoković posle izgubljenog finala u Parizu.

U Torinu će naspram sebe imati još sedmoricu najboljih tenisera ove godine, s tim što neće biti mladog i trenutno prvorangiranog na ATP listi, Karlosa Alkaraza zbog povrede.

Holge Rune će biti prva zamena, s obzirom na to da je od ponedeljka 10. teniser na svetu.

Imaće Srbin mnogo motiva da na severu Italije dođe do trofeja. Uprkos raznim turbulencijama, njemu je tekuća sezona berićetna, ogledana u četiri osvojena turnira.

Iako je Završni masters tokom karijere osvajao u šest navrata, poslednji put je to uradio daleke 2015. godine.

“ U ovoj fazi karijere, svaki mi je turnir veoma važan. To je neka vrsta mog pristupa i mentaliteta. Osećam se veoma dobro, ubeđen da igram izuzetan tenis u ovom trenutku.“

Pričajući o predstojećem Završnom mastersu, koji počinje za nedelju dana, Đoković je istakao i da je dobra strana što će se mečevi igrati svaki drugi dan.

„Dobra strana je i to što ćemo imati vremena da se odmorimo između mečeva. Prošle godine sam u Torinu odigrao dobar turnir; ispao sam u polufinalu od Zvereva, koji je kasnije postao šampion. Poznati su mi uslovi u Torinu; podloga je brza, lopta leti visoko…. Kvalitet servisa je veoma bitan. Verujem da ću se dobro pripremiti, pogotovo jer ću u Torino doputovati par dana ranije“, zaključio je Đoković.

S obzirom na stanje na ATP listi, u najboljem slučaju, Đoković bi takmičarksu godinu mogao da završi na drugom mestu, trenutno je osmi sa 3320 poena.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari