Ima li Đoković rešenje za Alkaraza: Bogdan Obradović za Danas o šansama srpskog tenisera protiv Španca na šljaci 1Foto: EPA-EFE/James Ross

Od trenutka kada je obavljen žreb za ovogodišnji Rolan Garos potencijalni duel između Karlosa Alkaraza i Novaka Đokovića označen je kao finale pre finala.

Rafael Nadal po svemu sudeći propušta čitavu sezonu zbog povrede, a srpski as juri 23. titulu na gren slemovima, po čemu bi se izdvojio na listi najboljih igrača ikada.

Čini se da ga u tom pohodu može sprečiti samo jedan teniser: mladi Karlos Alkaraz koji je u pohodu na svoj prvi Rolan Garos u karijeri.

Đoković je u prvoj nedelji turnira zabeležio četiri pobede (Aleksandar Kovačević, Marton Fučovič, Alehandro Davidovič Fokina i Huan Pablo Variljas) maksimalnim rezulatom a prvi set na turniru je izgubio tek u četvrtfinalu protiv Karena Hačanova.

Sa druge strane mladom Alkarazu set je na ovom turniru uzeo samo Japanac Taro Danijel, a to se dogodilo u drugom kolu.

Od tada momak iz Mursije ređa ubedljive trijumfe, a poslednji je bio protiv Stefanosa Cicipasa u četvrtfinalu kada Grku nije pružio mogućnost da se ponada maratonskom duelu.

Bukmejkeri kao favorita vide mladog Španca dajući na njega kvotu oko 1,50 dok je na Novaka Đokovića ona oko 2,40.

Ipak, bivši selektor Dejvis Kup reprezentacije Bogdan Obradović ističe da je Novak Đoković taj koji je dva puta osvajao Rolan Garos u svojoj bogatoj karijeri i da bi ta činjenica mogla biti „tas na vagi“ kada govorimo o finalisti iz ovog dela žreba.

Da li je polufinale između Đokovića i Alkaraza „finale pre finala“ ovogodišnjeg Rolan Garosa?

– Žreb je jednostavno tako hteo, da se sastanu pre finala. Mislim da drugi deo kostura nije nimalo naivan, tako da treba sačekati pre nekih velikih zaključaka. I u tom delu žreba postoje imena za koje bismo mogli reći da su dostojni finala, naravno ako tamo stignu. Naravno, tu pre svega mislim na Aleksandra Zvereva i Holgera Runea.

Šta očekujete od samog meča?

– Mislim da je u Novaku ostalo dosta svežine. Uvek ističem to da je u uvodnim kolima na gren slemovima potrebno gubiti što manje setova i ostajati na terenu što je moguće kraće kako bi se sačuvala snaga za odlučujuće duele u završnici turnira. Naravno, samo mali broj tenisera može da tempira formu na taj način, a Novak je definitivno jedan od njih. Što se tiče ovog polufinala, mislim da je Novak favorit. Već dva puta je osvajao Rolan Garos u karijeri i ima to neophodno iskustvo za ovakve duele koje Alkarazu jednostavno nedostaje. Naravno, mi ovde govorimo o sjajnom igraču koji me je impresionirao pogotovo u polufinalu kada je prosto počistio sa terena jednog odličnog tenisera poput Stefanosa Cicipasa. Ali uprkos svemu mislim da Novak ima rešenje za njega. Prostudiraće ga dobro i u meč će ući potpuno fokusiran. Novak ima snage i za neki maratonski duel sa Alkarazom u pet setova, ali nadam se da do njega ipak neće doći. Uz to treba reći i da Novak igra možda jedan od najboljih gren slemova u karijeri. Na putu do polufinala je izgubio samo jedan set, što je podatak vredan svake pažnje.

Mislite li da bi razmišljanje o 23. gren slemu i popularnom kalendarskom slemu moglo da poremeti Đokovića u polufinalu ili mu makar skrene pažnju sa samog duela u petak?

– Ne mislim da će ga to ikako omesti. Znate kako je u životu, imate kratkoročne i dugoročne planove. Dugoročni planovi jesu ti koje ste pomenuli: broj osvojenih gren slemova, pa možda i kalendarski slem, ali kratkoročni je upravo ovaj, polufinale Rolan Garosa i budite sigurni da u petak Novak neće misliti ni na finale gren slema, a da ne pričamo o nekim drugim stvarima. Dobro poznajem Đokovića, on je uvek tako fokusiran na naredni meč da ga možda i ta pažnja i koncentrisanost ka svakom svom narednom protivniku i vodi do ovih visina na kojima je svih ovih godina. Znate li da kada se obavi žreb za neki gren slem da on uopšte ne gleda kostur istog. Ne zanima ga sa kime bi se mogao susresti u polufinalu jer do tog meča ima pet stepenica koje mora proći. Nikada ne gleda tako daleko i zato redovno i pronalazi put do završnice svakog značajnog turnira.

Da li se Đokoviću „otvara put“ ka Vimbldonu ako u nedelju podigne pehar na „Filip Šatrijeru“?

– Da, ako osvoji Rolan Garos, mislim da mu se otvara put i ka Vimbldonu. Ali rano je o tome pričati. Moraće i u Londonu da odigra mnogo udaraca, osvoji dosta poena i zabeleži sedam pobeda da bi došao do trona. Ali je činjenica da Nadala praktično do kraja sezone neće biti zbog povrede, a da Alkaraz igra na nijansu slabije na travi negoli na šljaci dok je sa druge strane to jedan od najuspešnijih turnira za Đokovića u karijeri. Ali ima vremena da se priča i razmišlja o Vimbldonu, sada je sva koncentracija usmerena ka završnici Rolan Garosa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari