Ima li konačno nade za reprezentaciju? 1

Može li fudbalska reprezentacija Srbije konačno početi kvalifikacije pobedom u grupi protiv Republike Irske? To je pitanje koje se čuje u sportskoj javnosti, a zbog činjenice da u nekoliko prethodnih kvalifikacionih ciklusa srpski tim nije uspeo da postigne bilo kakav zapaženiji rezultat.

– Nemam nešto pametno da kažem u vezi sa tim. Više sam koncentrisan na rezultate koje će napraviti naša mlada reprezentacija. Oni su budućnost srpskog fudbala; finansijski još uvek nisu obezbeđeni i menadžeri ne utiču toliko na njihove karijere, u odnosu na kolege iz seniorske reprezentacije. Nažalost, oni kvalifikacije kreću sa negativnim imidžom u kontekstu rezultata u poslednjih par godina. Vidi se da se selektor Slavoljub Muslin zaista trudi da stvori pozitivnu atmosferu i nekako sam mišljenja da ne bismo trebali unapred da ih ocenjujemo i donosimo zaključke, mada nisam preveliki optimista i nemam apsolutno nikakva očekivanja. Naši fudbaleri bi trebalo da razmišljaju kao vaterpolisti Srbije na Olimpijskim igrama: svaka naredna utakmica je najvažnija i jedino bitna – možda takvim pristupom urade nešto – kaže novinar Dragan Ilić.

Za reditelja Gorčina Stojanovića nije lako biti optimista kada je srpski fudbal po sredi. “Nekog sistema je bilo na prethodnim prijateljskim utakmicama, ali to ništa ne mora da znači kada su kvalifikacije u pitanju. Irci nam ne leže i u tom smislu zapravo sve što je urađeno ne vredi ili vredi dok se ne odigra meč. Umereni sam optimista; imamo fudbalere kadre da odigraju jednu standardnu utakmicu, ali nemamo igrače koji predstavljaju višak vrednosti. U tom smislu uloga selektora biće izuzetna, s obzirom da će od njega puno zavisiti da li smo u stanju da stvorimo jak kolektiv kad već nemamo neke ekstra pojedince poput Mesija ili Nejmara. Nešto slično uspeo je da napravi Aleksandar Đorđević u košarkaškoj reprezentaciji, stvorivši izuzetan kolektivni duh u samoj selekciji.”

– Možemo, a i trebalo bi! Prve tri utakmice u kvalifikacijama su nam najbitnije; uvodne dve igramo kod kuće, a zatim gostujemo Moldaviji. Ako bismo pobedili na sve tri to bi automatski vratilo poverenje naroda u našu reprezentaciju. Naravno, duel sa Republikom Irskom je trenutno apsolutni prioritet. Reč je o jednoj kompaktnoj ekipi u kojoj je Šejn Long, napadač Sautemptona, možda i najnezgodniji igrač. Sećam se, kada sam bio v. d. selektora, da smo ih savladali u Dablinu sa 2:1 i da smo odigrali sigurno najbolje poluvreme u poslednjih nekoliko godina. Naš problem može predstavljati činjenica da neki važni pojedinci nisu u takmičarskom ritmu poput Aleksandra Mitrovića, Lazara Markovića ili Luke Milivojevića, kao i to što su Nemanja Matić i Aleksandar Kolarov suspendovani. Selektor preferira sistem sa tri igrača u poslednjoj liniji što je formacija u kojoj malo koji naš fudbaler igra u svom klubu, ali je verovatno najproduktivnija moguća po mišljenju Muslina u ovom trenutku – smatra Ljubinko Drulović, bivši selektor i reprezentativac.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari