Ima li kraja rezultatskoj, organizacionoj i finansijskoj krizi FK Partizan? 1Foto: Starsport

Ako je subotnji remi Crvene zvezde i Javora vaskrsao ono malo nade preteklih entuzijasta među navijačima Partizana…

… da je posle tri godine nemoćnog gledanja šampionske dominacije komšija izvodljivo svrgavanje večitog rivala sa srpskog fudbalskog trona, onda je prekjučerašnji poraz njihovog tima od Radničkog opet sahranio iluzije o skorijem vađenju „parnog valjka“ iz „živog blata“.

Rezultatskog, kadrovskog, organizacionog, finansijskog, jer je niško uvećanje bodovnog minusa u odnosu na Zvezdu i Vojvodinu samo vrh ledenog brega i (li) najvidljivija posledica razorne krize u Humskoj 1, čija se metastaza poklopila sa predsedničkom vlašću Milorada Vučelića, okruženog ljudima jednako nedoraslih datom poslu.

– Pre ili kasnije opet će biti smenjen trener, jer je to uvek najlakše, doći će Šilja, posle njega Pluton i na kraju Mini da zaprži čorbu. Da, ovaj Partizanov fudbal je teško i mučno gledati, mada mi se u jednom trenutku učinilo da će stvari poći na bolje, ali ko je doveo te igrače? Ko postavlja i smenjuje trenere? Ko je dozvolio da klub poznat po tehničarima ima toliko momaka sklonih greškama u pasu čak i kada metrima od njih nema rivala da vrši pritisak? Ko je odlučio da se pojačanja dovode par dana pre završetka prelaznog roka, kada se već uveliko ispalo iz Evrope a u trci za titulu izgubio korak sa Zvezdom? Ko je smislio da se u zadnji čas proda najbolji strelac ekipe, kada naslednici nisu još spremni da ga odmene? Ko vraća ljude bez klubova ili minutaže pre toga, u nemogućnosti da brzo donesu promene u igri? Ko je zaslužan za to što manji klubovi više nemaju respekta prema Partizanu, čak ni kada mu dođu u kuću, na naš JNA? … – pita (se) nekadašnji prvotimac i trener crno-belih Ivan Golac, poznat i po tome što govori ono što drugi neće ili ne smeju da kažu.

Tako i sada bira da sam odgovori na postavljena pitanja, ne čekajući da se prozvani iz klupskog rukovodstva sami pronađu u njegovom komentaru stanja u klubu.

– Klub nije prvi put u istoriji u rukama nedobronamernih neznalica, bez ikakvog osećaja pripadnosti Partizanu, ali s viškom ličnih interesa. I kada smo imali moćne ekipe, njihovi uspesi nisu bili propraćeni kvalitetnim radom uprava… A niko ne snosi odgovornost za sve ružno i tužno što se dešava. Umesto da budu samokritični i bave se svojim greškama, klupski čelnici gledaju preko plota i stalno krivicu traže u drugima. Kada se već došlo u bezizlaznu situaciju dajte da igraju naša deca, a ne nekakvi strani polutani. Imamo divnih klinaca, neka gube, ali tako će fudbalski da odrastu a Partizan (na)pravi tim za budućnost – savetuje legenda engleskog Sautemptona.

Kao bivši fudbaler i šef struke Vladimir Vermezović takođe „oseća“ Partizan i želi da se njegova agonija što pre završi, mada je još pre tri godine „predvideo“ da će klub pasti u debelu senku Crvene zvezde.

– Videvši u kom pravcu se odvijaju stvari u srpskom fudbalu, pričao sam kako bi Partizanu bilo najbolje da to vreme bez titula iskoristi za unutrašnje prestrojavanje. Na svim mogućim nivoima. A posebno u sportskom sektoru, kako bi svojih novih „pet minuta“ na terenu dočekao potpuno spreman. Na žalost, ništa od toga se nije desilo. Klub se uopšte nije prilagodio trenutnom stanju u državi i Evropi, pa će mu biti potrebno puno vremena da se oporavi. Recimo, ne znam na koji način i kada će biti vraćen veliki dug kada je praktično nemoguće dovesti jake sponzore. Nebitno da li se radi o 20, 30 ili 50 miliona evra, sve je to ogroman novac.

Prema rečima trenera s kojim je „parni valjak“ odvezao jedno od proleća u Evropi mora se pod hitno napraviti presek stanja.

– Vreme je da se podvuče crta, vidi šta (ni)je urađeno i podnesu računi. Ali ne po principu kolektivne odgovornosti. Recimo, trebalo bi tačno utvrditi ko je selektirao ovako nemoćan tim. Da li je igrače dovodio Iliev, iako više nije sportski direktor ali se svako malo hvali dovedenim igračima, da li je u tom procesu sarađivao sa trenerom, jesu li se oko kupoprodaje fudbalera pitali i neki članovi uprave ili su ti pojedinci sami odlučivali o takvim stvarima? U ozbiljnom sistemu bi svaki krivac za promašene investicije imao ime i prezime i platio bi ceh, ali Partizan više ne radi po takvim principima. Da je drugačije ne bi se trošio toliki novac na skupe strance u sezoni bez plasmana u grupnu fazu Lige Evrope. Naprotiv, karte bi bile bačene na našu decu a struci bi dat signal da sastavlja ekipu za sledeće tri, četiri godine, umesto što se pišu saopštenja i svađa sa svim i svakim – konkretan je Vermezović, za čiji pojam bi treneru Aleksandru Stanojeviću trebalo dati vreme da sprovede svoje ideje u delo.

Goran Bogdanović žali za trenerskom erom Sava Miloševića, jer je u to vreme mečeve svog Partizana gledao od prvog do zadnjeg minuta a sada iznervirano menja kanal sa TV prenosom utakmica.

– Gubljeni su i tada bodovi, ali je to bio lepši fudbal, a ovo danas… Ne mogu da pojmim to insistiranje na vraćanju naših bivših fudbalera samo zato što u odrasli u klubu. Pa šta s tim, ako više nemaju potreban kvalitet ili nisu u dobroj formi?!  Ja pamtim vreme kada nije svako mogao da obuče crno-beli dres. Naravno, ne kažem da su ti momci jedini, pa ni najveći krivci za ovako ozbiljnu situaciju. Titula je verovatno opet izmakla, dajte onda da se izbori Evropa.

I nekadašnji as španskih klubova Espanjola i Majorke upire prstom na one čije loše odluke pokreću lavine drugih pogrešnih izbora, poteza, neuspeha…

– Klub vode ljudi bez ikakvog poštovanja prema nama što smo ga stvarali ili pravili uspehe s njim. Ne mislim da zbog toga Partizan rezultatski posrće, ali (i) to im se vraća na terenu. Samo nas još portiri prepoznaju kada svratimo u Partizan, a oni „gore“ se ponašaju kao da su bog i batina, kao da s njima počinje i završava istorija crno-belih. Niko nije nezamenjiv, Partizan mora biti iznad svakoga – zaključak je Bogdanovića ali i druga dva sagovornika.

Ekipa „vredi“ oko 33 miliona evra

Prema raspoloživim podacima Transfermarkta, sajta specijalizovanog za procenu tržišne vrednosti klubova, timova, fudbalera i trenera, ekipna cena trećeplasiranog sastava LingLong Tajer Superlige Srbije iznosi 33,43 miliona evra. Najskuplji igrač je (Mančester sitiju po svoj prilici prodati) mladi vezista Filip Stevanović, čije usluge na terenu koštaju osam miliona evra, a najjeftiniji „zeleni“ krilni igrač sredine terena Nikola Čolić, sa 50.000 evra. Među strancima se najbolje kotira Izraelac Bibras Natho (tri miliona).

Treneri u Vučelićevoj eri

Marko Nikolić       4. 8. 2016 – 31. 5. 2017.

Miroslav Đukić      5. 6. 2017 – 3. 8. 2018.

Zoran Mirković     4. 8. 2018 – 12. 3. 2019.

Savo Milošević     27. 3. 2019 – 1. 9. 2020.

Aleksandar Stanojević      1. 9. 2020 –

* Milorad Vučelić vodi Partizan od 24. oktobra 2016. godine

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari