Infantino: Govor o migrantima i SP na dve godine pogrešno protumačen 1Foto: EPA-EFE/ OLIVIER HOSLET

Predsednik Međunarodne fudbalske federacije (Fifa) Đani Infantino izjavio je danas da je njegov govor pred Parlamentarnom skupštinom Saveta Evrope, koji je izazvao brojne reakcije, pogrešno protumačen.

Infantino je u tom govoru govorio o svojim planovima za održavanje Svetskog prvenstva na dve umesto na četiri godine, ali i o tragediji migranata na Mediteranu, kojima je potrebno „dati nadu“.

„Moramo da pronađemo načine da uključimo ceo svet, da damo nadu Afrikancima kako ne bi morali da prelaze Mediteran u potrazi za možda boljim životom, koji se često završi smrću“, rekao je Infantino.

„Moramo da svima damo šansu, ali da to uradimo dostojanstveno. Ne davanjem milostinje, već time što ćemo omogućiti ostatku sveta da učestvuje“, naveo je prvi čovek Fife.

Ove reči Infantina izazvale su brojne komentare na društvenim mrežama.

„Moje kolege iz Hjuman rajts voča intervjuišu izbeglice širom sveta skoro svaki dan. Pišemo izveštaje o razlozima zbog kojih napuštaju svoje domove. Nikada nisu pomenuli kalendar Svetskog prvenstva“, rekao je Endru Strolajn, zadužen za medije u ovoj nevladinoj organizaciji.

Generalni direktor evropskih obožavalaca fudbala Ronan Even ocenio je da Infantino instrumentalizuje smrt migranata na Sredozemnom moru da bi prodao svoj megalomanski projekat. „Ostao sam bez reči“, naveo je Even.

Oglasio se potom i Infantino u izjavi dostavljenoj agenciji Frans pres.

„Pošto se čini da su neki delovi mog govora pogrešno protumačeni i izvučeni iz konteksta, želeo bih da razjasnim da je poruka mog govora da svako ko je u poziciji da donosi odluke ima odgovornost da pokuša da poboljša položaj ljudi u svetu“, naveo je Infantino.

To je bio uopšteni komentar, koji nije bio direktno vezan za mogućnost igranja Svetskog prvenstva na dve godine, dodao je on.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari