(INFOGRAFIKA) Brend "Rodžer Federer" ispred Đokovića i Nadala - milionske zarade i kada ne igra 1Foto: EPA-EFE/ANDY RAIN

Švajcarac, koji ima obožavatelje u svim delovima sveta, je svojim neukaljanim imidžom, elegantnošću i smirenošću u i van terena, bio savršeno lice za velike svetske brendove.

Rodžer Federer najavio je kraj uspešne karijere.

I koliko god bio uspešan u takmičenju sa svojim dugogodišnjim rivalima Rafaelom Nadalom i Novakom Đokovićem, kada se pogleda ukupna zarada kroz karijeru – Švajcarac je usamljen na tronu.

Federer je tokom karijere prikupio 131 milion dolara od pobeda koje je ostvario na teniskim terenima – na trećem mestu u istoriji ATP turnira iza Đokovićevih 159 miliona dolara i Nadalovih 132 miliona dolara.

Forbs procenjuje da je Federer kroz svoju karijeru zaradio otprilike milijardu dolara od sponzora i drugih poslovnih poduhvata (pre obrade poreza i naknada agentima).

Čak i kada se uzmu u obzir ostali sportovi, Federer je u proteklih 12 meseci zaradio najviše van terena – 90 miliona dolara, 10 miliona više od NBA zvezde Lebrona Džejmsa.

Taj uspeh je doveo Federera na 7. mesto na Forbsovoj listi najplaćenijih sportista sveta za 2022. godinu, iako je za to vreme osvojio samo oko 700.000 dolara na teren. Bio je najplaćeniji sportista na svetu na listi za 2020. sa ukupno 106,3 miliona dolara i rangiran je kao najplaćeniji teniser 16 godina zaredom.

(INFOGRAFIKA) Brend "Rodžer Federer" ispred Đokovića i Nadala - milionske zarade i kada ne igra 2
Izvor: Al

Prema procenama Forbsa, Federerova zarada u karijeri od ukupno 1,1 milijardu dolara (pre oporezivanja i naknada agentima) više je nego dvostruko veća od 500 miliona dolara Nadala i 470 miliona Đokovića.

To ga takođe čini jednim od samo sedam sportista u svim sportovima – pored Lebrona Džejmsa, Flojda Mejvedera, Lionela Mesija, Fila Mikelsona, Kristijana Ronalda i Tajgera Vudsa – koji su premašili milijardu dolara dok su još uvek aktivni.

Ugovor vredan 300 miliona dolara

Ovaj Švajcarac, koji ima obožavatelje u svim delovima sveta, je svojim neukaljanim imidžom, elegantnošću i smirenošću u i van terena, bio savršeno lice za velike svetske brendove kao što su Roleks, Najk, Mercedes-Benz.

Federer je 2018. godine napustio svog dugogodišnjeg sponzora – Najk, koji mu je kroz dve decenije uplatio otprilike 150 miliona dolara, kako bi potpisao ugovor sa japanskim „Uniqlom“ vredan do 300 miliona dolara za deset godina.

Federer je od avgusta 2021. do avgusta 2022. zaradio 90 miliona dolara, iako zbog povrede nije imao nastupe na teniskim terenima.

Druga na listi je japanska teniserka Naomi Osaka, koja je na terenima zaradila 1,2 miliona dolara, a van terena 55 miliona.

Serena Vilijams je u proteklih 12 meseci na terenima zaradila oko 100 hiljada dolara, a van terena 35 miliona dolara.

Španac Rafael Nadal je u istom periodu zaradio 6,4 miliona dolara na terenu i 25 miliona od sponzora i ostalih projekata van terena.

Novak Đoković je na terenu zaradio 7,1 miliona dolara, a van terena 20 miliona.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari