Iranski sportisti traže od FIFA: Izbacite nas sa Mundijala u Kataru 1Fudbalerke Irana. Foto: EPA-EFE/ABEDIN TAHERKENAREH

Grupa iranskih sportista zatražila je od Međunarodne fudbalske federacije (FIFA) da izbaci reprezentaciju ove zemlje sa predstojećeg Svetskog prvenstva zbog brutalnosti vlasti prema sopstvenom narodu, ali i zbog toga što je ženama godinama uskraćivan pristup stadionima.

Među potpisnicima pisma su FIFA sudija Mohamed Reza Fegani, džudo šampion Vahid Sarlak i bivša fudbalska reprezentativka Šiva Amini, preneo je Skaj.

„Brutalnost i ratobornost Irana prema sopstvenom narodu dostigla je prekretnicu, zahtevajući nedvosmisleno i čvrsto odvajanje od sveta fudbala i sporta. Fudbal, koji bi trebalo da bude bezbedno mesto za sve, nije bezbedan za žene, pa čak ni za muškarce“, navode u saopštenju ovi sportisti, a zatim dodaju:

„Ženama je konstantno uskraćivan pristup stadionima širom zemlje i sistematski su isključene iz fudbalskog ekosistema u Iranu, što je u oštroj suprotnosti sa vrednostima i statutima FIFA“.

Na predstojećem Svetskom prvenstvu u Kataru, koje se igra od 20. novembra do 18. decembra, reprezentacija Irana je u grupi sa Engleskom, Velsom i selekcijom SAD.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari