Paul Dolin, menadžer irske fudbalske reprezentacije za igrače mlađe od 19 godina, izrazio je bojazan da bi tokom predstojeće utakmice njegovog tima sa izabranicima Srbije početkom juna domaći navijači mogli da naprave rasističke ispade, kao što se desilo u oktobru prošle godine u Kruševcu prilikom susreta sa timom Engleske.


Dolin sa 18-članom ekipom, među kojima su i tri tamnoputa igrača putuje u Beograd na kvalifikacioni turnir za Evropsko prvenstvo za fudbalere mlađe od 19. godina na kome će se u Beogradu i Nom Sadu od 6. do 11 juna, pored ekipa Srbije i Irske, takmičiti timovi Slovačke i Švajcarske. Prvenstvo se održava od 20. jula do 1. avgusta u Litvaniji.

Zbog rasistički inspirisanih uvreda na račun engleskih igrača Tomasa Inca, Stivena Kaulkera i Danija Rosa na meču za igrače mlađe od 21 godine u Kruševcu, Fudbalski savez Srbije je kažnjen sa 80.000 evra, kao i jednom utakmicom za tim tog uzrasta igranja bez publike.

Dolin insistira da Srbija kao domaćin onemogući incidente na utakmicama koje će se igrati na stadionima Vojvodine u Novom Sadu i Obilića u Beogradu. „Imamo tri tamnoputa igrača i ne bi smelo da se dogodi nikakav incident“, rekao je Dolin, a prenose irski mediji.

Turnir se održava samo dve nedelje pre nego što će se odlučivati o davanju datuma Srbiji za početak pregovora o pridruživanju Evropskoj uniji, zbog čega će organizatori morati da vode računa da se izbegnu incidenti koji bi u Briselu i zemljama članicama mogli da budu protumačeni kao još jedna provokacija iz Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari