Istorijski "proboj" ženskih sudija na Mundijal 1EPA-EFE/ALESSANDRO DI MARCO

Prvi put u analima Svetskih prvenstava za fudbalere pravdu će deliti i pripadnice nežnijeg pola.

Predsednik Sudijske komisije pri Međunarodnoj fudbalskoj federaciji, Pjerluiđi Kolina, odredio je sa svojim saradnicima arbitre za Mundijal u Kataru (21. novembar – 18. dece,bar) i napravio presedan, uvrstivši na spisak i tri žene.

Od 36 glavnih sudija, tri su dame, a šansu da probiju led dobile su Stefani Frapar iz Francuske, Salima Mukansanga iz Ruande i Jošimi Jamašita iz Japana. I među pomoćnim sudijama su se takođe našle tri žene.

„Kao i uvek pri izboru arbitara, vodili smo se kvalitetom. Ovo je sudijska elita svetskog fufdbala“, objasnio je Kolina.

Mečeve na prvom SP u zimsko doba vodiće 36 glavnih sudija, 69 asistenata i 24 arbitra zaduženih za nagledanje njihovog rada uz pomoć video tehnologije.

Velike fudbalske zemlje će imati i po dvojicu predstavnika među glavnim sudijama. Francusku će pored Stefani Frapar predstavljati i Klemon Turpan. Iz Engleske su tu Majkl Oliver i Entoni Tejlor, iz Brazila Rafael Klaus i Vilton Sampajo, a iz Argentine Fakundo Teljo i Fernando Rapalini. Od njihovih kolega iz našeg regiona pozvani su Rumun Ištvan Kovač iz Rumunije i Slovenac Slavko Vinčič.

Boje Srbije na dva poslednja Mundijala branio je Milorad Mažić, ali u Kataru neće imati naslednika. Iako se nagađalo da bi to mogao da bude Srđan Jovanović, kao neko ko je debitovao ove sezone u Ligi šampiona i dobio arbitražu na četiri meča.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari