Italija nakon 53 godine šampion Evrope u fudbalu 1 EPA-EFE/Catherine Ivill / POOL

Fudbaleri Italije postali su šampioni Evrope u fudbalu nakon što su u finalu posle izvođenja penala savladali reprezentaciju Engleske rezultatom 3:2 (1:1).

Ovo je druga titula selekcije Italije u istoriji Evropskog prvenstva, a prva od 1968. godine, kada su kao domaćini prvenstva u finalu u dvomeču pobedili reprezentaciju Jugoslavije (1:1, 2:0).

Već na početku finala, fudbaleri Engleske su stekli prednost golom iz kontranapada koji je postigao Luk Šo u drugom minutu utakmice.

Gol koji je doneo prednost reprezentaciji Engleske je ujedno i najbrži gol dosad postignut u finalu Evropskog prvenstva.

To je do poluvremena ostao jedini pogodak, te je rezultat nakon prvih 45 minuta igre iznosio 1:0 u korist selekcije Engleske.

Početkom drugog poluvremena situacija na terenu se znatno izmenila, Italijani su imali nekoliko dobrih šansi za pogodak sve dok u 67. minutu nisu uspeli da izjednače golom Leonarda Bonučija.

U nastavku utakmice bilo je šansi sa obe strane terena, ali nijedna ekipa nije uspela da dođe do pogotka, te je nakon 90 minuta igre rezultat iznosio 1:1 i usledili su produžeci, a kako se rezultat ni nakon dodatnih 30 minuta nije promenio usledili su i penali.

U penal završnici za Italiju su precizni bili Berardi, Bonuči i Bernardeski dok su Beloti i Žoržinjo promašili.

Za selekciju Engleske penale su uspešno šutirali Kejn, Megvajer, a neuspešni su bili Rašford, Sančo i Saka.

Italijanski golman Donaruma najbolji igrač Evropskog prvenstva

Golman Italijanske fudbalske reprezentacije Đanluiđi Donaruma proglašen je večeras za najboljeg igrača Evropskog prvenstva.

Donaruma je večeras u finalu Evropskog prvenstva bio najzaslužniji za pobedu protiv Engleske na londonskom Vembliju, pošto je odbranio jedanaesterce Džejdonu Sanču i Bakaju Saki.

Prethodno je reprezentacija Italije tokom Prvenstva ostvarila svih šest pobeda i to u grupi protiv Turske, Švajcarske i Velsa, te su u četvrtfinalu savladali Belgiju i u polufinalu Španiju nakon izvođenja jedanaesteraca.

Englezi su u grupi ostvarili pobede protiv Hrvatske i Češke, uz remi sa Škotskom. Nakon grupne faze slavili su protiv Nemačke, Ukrajine i Danske i time se plasirali u finale Evropskog prvenstva.

Finalu na Vembliju je prisustvovalo oko 60.000 navijača, a među prisutnima su bili vojvoda i vojvotkinja od Kembridža.

Pre početka finalne utakmice, nekoliko desetina navijača probilo je ogradu ispred londonskog stadiona Vembli u pokušaju da uđu na utakmicu između Engleske i Italije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari