Italija sve oduševila lepom i efikasnom igrom u prva dva meča 1Foto: EPA-EFE/ Riccardo Antimiani

Možda fudbaleri Italije ne uzmu evropsku titulu ili čak ispadnu čim krene biti ili ne biti deo kontinentalnog šampionata, ali već sada su pobrali simpatije ljubitelja ove igre širom sveta.

Sve i da izgube od Velsa u poslednjem kolu svi će pamtiti lakoću i ubedljivost pobeda protiv Turske i Švajcarske, s po tri komada u rivalskoj mreži i bez ijedne lopte u svojoj, na posebno iznenađenje neobaveštenih i ubeđenih da su „azuri“ samo večiti specijalisti za defanzivu i simuliranje.

Kakvu god formaciju i model igre preferirate ne možete im ne priznati da niko nije pokazao više od njih od kako je krenuo EURO 2020, a to berićetno spajanje lepog i korisnog ne može da okrnji ni činjenica da još nisu imali posla sa reprezentacijama prve kategorije.

Šta više, vlada opšte oduševljenje miksom ofanzivnog davljenja protivnika, pretnjama iz ubitačnih kontranapada i držanjem suparničke ekipe na bezbednoj daljini, a da pri tom selektor Roberto Manćini ne može da se pohvali nijednom alom svetskog formata među svojim izabranicima.

Ako ovoj generaciji manjka izrazitog individualnog kvaliteta onda ima viška timskog duha i posebnog fudbalskog šmeka, zbog čega znani i neznani drže palčeve momcima sa Apenina da donesu drugu evropsku krunu u Rim.

Oni revnosniji poklonici najvažnije/najisplativije/najsurovije sporedne stvari na svetu, pak, podsećaju da ono što Lokateli, Berardi, Spinacola… trenutno prikazuju u „večnom gradu“ nije došlo preko noći.

Mada u domovini počesto kritikovan zbog izbora igrača, raspoređivanja minutaže, mešanja pozicija… iskusni trenerski vuk dokazao je da Italijani ne moraju da zavise samo od trenutnog zdravlja, forme i inspiracije Donarume, Bonučija, Kjelinija i Imobilea (pre svih).

Ne od juče već još od kada je počela serija od 10 vezanih trijumfa, uz impresivnu gol razliku 31:0 (u raznim prilikama i protiv timova svih profila).

Da nije slučajno to što se „azuri“ na ovom EURO polako iz drugog plana probijaju u prvi govori i to da su poslednji poraz doživeli 10. septembra 2018. godine od Portugala u Ligi nacija. A, zatim odigrali 29 utakmica i ostvarili 24 pobede, uz pet remija.

– Na Evropskom prvenstvu su Francuska, Portugalija i Belgija. Jedni su svetski, drugi evropski prvaci, a treći najbolje rangirana selekcija na planeti. To su selekcije koje su građene više godina i sasvim je prirodno da su one ispred nas. Ali u fudbalu se sve može dogoditi, ništa ne treba uzimati zdravo za gotovo – ne pada u euforiju Mančini, pre verovatnog duela sa Austrijom ili Ukrajinom (iz grupe C) u osmini finala, odnosno potencijalnog četvrtfinala sa Belgijom (iz grupe B).

Jak otpor Makedonaca Ukrajini

Severna Makedonija je drugim porazom na Euro ostala bez šansi za prolaz u drugi krug, Uspešnija je bila Ukrajina 2:1 (2:0), golovima Jarmolenka (29. minut) i Jeremčuka (34). Makedonci su u prvom delu igrali hrabro i imali šanse, a u nastavku su posle velikog minusa tek shvatili da nemaju šta da brane. Ukrajina se povukla smatrajući da prednost od dva gola garantuje mirnu igru, zamalo se prevarili, ali ipak uspeli. Makedonci su uspeli da smanje vođstvo golom Alioskog u 55. minutu, koji je pošto je promašio penal odbijenu loptu sproveo u mrežu. Do kraja su napadali bez efekta a njihov golman Dimitrievski je u 84. minutu odbranio penal Malinovskom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari