Italija ubedljiva protiv Turske na početku Evropskog prvenstva 1Foto: EPA-EFE/Alberto Lingria /)

U utakmici koja je otvorila Euro 2020 Italija je kao formalni “gost” ubedljivo savladala Tursku na svom terenu u Rimu 3:0 (0:0).

Ući će ovaj meč u istoriju kao prvi na kome je selekcija ”azura” postigla tri pogotka na nekom evropskom prvenstvu. Autogolom Demirala u 53, Imobilea u 66 i Insinjea u 79.minutu stigli su do devete uzastopne pobede.

Otpor Turaka slomljen je u drugom delu, iako se i u prvom poluvremenu na terenu odvijala bitka mačke i miša.

Italijani su organizovano napadali, stvarali šanse i polušanse, čak 14 puta šutnuli u okvir gola  gostiju, ali do nprednosti nisu došli.

Turci su potpuno razočarali, osim neprekidne opstrukcije igre, nisu pokazivali ama baš nikakvu ambiciju da priprete golu Italije, nisu imali šut ka njemu a nisu mu bili ni blizu.

Očekivalo se od njih više hrabrosti, s obzirom na bučne i hrabre najave iz njihovog tabotra i pre ove utakmice i šampionata uopšte.

Rezultati i neke vrlo dobre partije u poslednjih nekoliko meseci očigledno su neopravdano stavili selekciju Šenola Guneša u krug potencijalnih iznenađenja Evropskog prvenstva.

O turskoj nemoći govori i podatak da je Turska prvi udarac ka golu Đanluiđija Donarume uputila tek u 51. minutu, a u 69. minutu prvi korner.

Posle relativno sporih i “ispitujućih” prvih 15 minuta, Italijani su počeli da prete i pokušavaju udarcima iz daljine.

U dva navrata, su verovatno i opravdano tražili penale, međutim, sudija Makeli je procenio da gostujući igrači rukom nisu igrali namerno.

Kod prvog gola bilo je i malo sreće, Merih Demiral je u 53. minutu u želji da spreči da lopta stigne na drugu stativu nespretno reagovao i poslao je u sopstvenu mrežu.

To je olakšalo nposao Italijanima koji više nisu biloi pod priiskom i zaigrali su rasterećenije.

Već u 66. minutu Imobile je duplirao vođstvo svoje reprezentacije. tako što je iskoristio odbitak nakon šuta Spinacole i postigao svoj prvi gol za Italiju na velikim takmičenjima.

Utakmica se potpuno pretvorila u dominaciju “azura” i izgledalo je da mogu da daju gol kad hoće.

Konačni rezultat postavljen je u 79. minutu, posle velike greške golmana Čakira, koju su “timski” iskoristili Berardi, Barela, Imobile in a kraju Insinje.

Italiju niko nije pobedio već 26 utakmica, a daqlkeo su od svog čuvenog “katanaća” jer sui  u eto sinoć, oborili sopstveni rekord na evropskim prvenstvima kvalifikacijama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari