"Strah me je od konačnog skora srpskih klubova u Evropi ove jeseni": Ivan Golac za Danas o 16 poraza i samo jednoj pobedi domaćih ekipa na evrosceni 1Foto: STARSPORT

Srpski klubovi imaju jednu od najtežih jeseni u ovom veku kada su u pitanju evropska takmičenja.

Trenutno su zbirno na brojci od jedne pobede, dva remija i neverovatnih 16 evropskih poraza od početka sezone.

Jedina pobeda je ostvarena još u 3. kolu kvalifikacija za Ligu konferencije a zabeležio ju je Partizan protiv Sabaha. Dva remija su ostvarena u grupnoj fazi evropskih takmičenja, Zvezda je protiv Jang Bojsa odigrala 2:2, dok je TSC odigrao identično protiv Olimpijakosa – 2:2.

Bivši igrač i nekadašnji trener Partizana Ivica Golac smatra da je problem mnogo dublji od zvučnih protivnika srpskih klubova u Evropi ove jeseni.

– Pomenuti rezultati dovoljno govore i o rezultatu domaće lige, ali i rezultatima naših klubova. Liga nam nije kvalitetna. Ja sam i pre rekao, odmah po izvačenju grupa za sva tri klupska evropska takmičenja, da će naši timovi zbirno uzeti tek po koji bod. Tragičnije od toga samo može biti što su neke golove koji su postigli ove jeseni bili više plod sreće nego znanja. Što se tiče Partizana šta tek reći o njemu. Pa on nije ni uspeo da izbori evropsku jesen. Ponižen je od Danaca (Nordsjeland) sa 6:0 u gostima, mada je po svemu prikazanom trebao da ispadne kolo pre u kvalifikacijama od Azera (Sahab iz Azerbejdžana prim. aut.). Nije iznenađenje da crno-belih nema u Evropi. Jednostavno letos nisu pružili adekvatnu igru za učešće u evropskim takmičenjima – jasan je Golac.

Objašnjava da je problem u kvalitetu domaće lige, a ne u (pre)jakim rivalima koji su žrebom dodeljeni srpskim klubovima.

– Veliki problem je u klubovima i u ligi, ne u grupama koje su dobili srpski klubovi. Čak tvrdim da ove grupe nisu grupe smrti. Vest Hem nije impresionirao. Ne igra ubedljivo ni u Premijer ligi. Da je neki srpski tim izvukao Aston Vilu, imao bi mnogo više problema na terenu. Olimpijakos je prosečna ekipa koja sa TSC i Čukaričkim igra kako poželi – dodaje Golac.

Stručnjak tvrdi i da srpske ekipe naprosto nisu spremne za ono što nazivamo evropskim fudbalom.

– Problem je što naši timovi nemaju strategiju za igranje u Evropi. Mnogo lakše je igrati na strani, što se tiče psihe prevashodno. Kod kuće moraš da napadaš i igraš drugačije. Mediji su nerealni, ali to nije neka novost. Kada gledam utakmicu na TV, ja isključim ton jer su komentatori neozbiljni u nekim svojim prognozama. Čak su sve češće i snishodljivi prema srpskim ekipama. Zvezda ide na gostovanja da ne primi gol. Pa vi ste sa takvom startegijom već izgubili, samo ostaje upitno na koji tačno način i sa koliko razlike. A šta ćete da radite kod kuće protiv te iste ekipe? Ja sam pričao da je prijateljska utakmica protiv Fiorentine bila loša uvertira u sezonu za crveno-bele. Poleteli su mnogo nakon nje, pomislili da mogu da zabeleže rezultat vredan pažnje u Evropi, a zaboravili su da je za Italijane to bila samo jedna prijateljska utakmica. A ja bih se ozbiljno pribojavao da te dve ekipe sad treba da se sastanu i odigraju jednu utakmicu u bilo kom evropskom takmičenju – ističe nekada velika zvezda Sautemptona.

Za kraj skicira dosadašnji tok evropske jeseni Crvene zvezde.

– Rezultat je uvek adekvatan igri. Moramo da analiziramo igru, ali je teško kad nema ko to da uradi. Zvezda je kod Vladana Milojevića imala rezultate, iako igra nije bila spektakularna. Čudno je da su doveli trenera koji ih je prošle sezone izbacio iz Lige šampiona. Sigurno da ima i njegove odgovornosti u rezultatima ekipe. Rezultati su takođe uvek i merilo nečijeg rada. Zvezda ima problema i u domaćoj ligi, pa kako ih onda neće imati u Ligi šampiona. Da li ste videli kako na primer igra Lajpcig i koliko golova postiže u Bundesligi. I taj tim treba da dođe u Beograd. Mislim da sam time sve rekao. Mene je strah konačnog skora srpskih timova na kraju ove fudbalske jesesni. Ne bi me čak iznenadilo i da zbirno ostanu na toj jednoj pobedi ostvarenoj u kvalifikacijama za Ligu konferencije – zaključuje Golac u razgovoru za Danas.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari