Ivan Golac za Danas o Partizanovoj tragediji: Krčag išao na vodu protiv Sabaha, a i tada se videlo da će se razbiti u Danskoj 1Foto: EPA-EFE/Martin Sylvest

Partizan je u prvoj godini Lige konferencije u fudbalu dogurao do osmine finala, u drugoj, prošle sezone, do šesnaestine finala, a u trećoj mu je put ka takmičenju po grupama, s još šest utakmica u evropskoj jeseni, surovo preprečen u Danskoj.

Protiv Nordsjelanda je na prvom meču plej-ofa prošao kao bos po trnju. Izgubio je s 5:0, što u Humskoj u četvrtak ne može da nadoknadi sve i da njegov suparnik igra s povezom preko očiju.

Kada se desi takav debakl, koji najodanije navijače zaboli u srce, očigledno bude da su stvari nakrivo postavili slepi kod očiju, a gluvi na najbolje namere.

Ivan Golac za Danas o Partizanovoj tragediji: Krčag išao na vodu protiv Sabaha, a i tada se videlo da će se razbiti u Danskoj 2
Foto: Peđa Milosavljević / STARSPORT

„Milion puta sam rekao da je primitivnim buzdovanima nemoguće objasniti šta je dobronamerna kritika utemeljena na podrobnoj analizi. Takvi glasovi, puni volje da se pomogne, milion puta su i primljeni s pogrešnom konotacijom, kao atak na uhodani mehanizam kojem ne pada na pamet da sagleda uzroke u začetku onoga što će biti kobne posledice. Partizanovu utakmicu u Danskoj sam posmatrao zgranut nemoći crno-belih i užasnut njihovom tragedijom protiv tima koji nije gazio punom snagom već, naprotiv, igrao je u rikverc. I tako se, videli smo, može do pobede kad je protivnička taktika da se primi što manje golova. Takvo ziherašenje je suludo i uvek se obije o glavu. Napad je najbolja odbrana. Igraj za gol više. Izgubi i sa 9:7, ali bar časno“, ističe nekadašnji Partizanov as Ivan Golac, koji godinama neumoljivo upozorava na krivo srastanje našeg klupskog fudbala.

Crno-beli su lošom pripremom sami sebi iskopali jamu za evropska iskušenja. Ostali su bez dva najboljha igrača (golgeter više klase Rikardo Gomes i prodorno krilo Dijabate, kome se izgubio svaki trag), a novajlije, čak i ako imaju neki kvalitet, nisu ga ispoljili niti su imali vremena da se najdelotvornije prilagode, budući da je bez njih prošao čitav prvi deo priprema u Sloveniji.

„To što nosi crno-beli dres je žali Bože. Bolje je bilo da je igrao podmladak. I ta deca bi izgubila s 5:0, ali bi bila bar neka korist jer bi stekli prvo iskustvo u evrokupovima, koje bi se zatim nadgrađivalo. U našim klubovima se nema strpljenja i pouzdane skauting službe koja bi školovanog beka ili napadača pronašla u Negotinu već se preko noći, kroz raznorazne uigrane šeme, dovode stranci upitnih mogućnosti. A onda se plati danak“.

Partizan je i protiv Sabaha, u prethodnom kvalifikacionom kolu, bio na rubu provalije.

„Iz beogradskog revanša je izašao kao pobednik spletom srećnih okolnosti. Pa, onaj Nathov gol krivicom protivničkog golmana se ne viđa ni u školskom dvorištu. Na kraju izdvojeno uzdizanje Partizanovog čuvara mreže, koji je odbranama penala izrastao u junaka, baca u zaborav sve mane igre crno-belih koje su bile toliko očigledne i u revanšu s timom iz Azerbejdžana. Padaju u zaborav i vrline protivnika, koji je bio ravnopravan u Beogradu, u čijoj se igri video sistem i koji umalo da pred kraj drugog produžetka iz dobre šanse reši pitanje ukupnog pobednika pre penala. Krčag ide na vodu dok se ne razbije, a njegovo pucanje u Danskoj dođe po ko znma koji put kao prekasno otrežnjenje od naših dugotrajućih zabluda. I onda ide ono klasično smirivanje tla izjavama u stilu bi šta bi, idemo dalje. Kuda dalje kad smo dotakli dno? I kada će nam biti razvejana lažna slika o našim fudbalskim vrednostima, a mi na nivou najnižih liga“.

Kad đavo odnese šalu, najpre se upre prstom u trenera kao glavnog krivca.

„Partizan je u poslednjih nekoliko godina potrošio neke svoje igračke veličine, jer je ljudima iz uprave bitno samo da to mesto ne bude upražnjeno, a nije im važno to što je ceo sistem na staklenim nogama. Trener je odgovoran 200 odsto, ali ne isključivo zbog poražavajućeg rezultata nego i zato što je pristao da radi kako mu se svira. Kada sam trenirao Partizan (u sezoni 1989/90), sukobio sam se s Borislavom Mikelićem, koji je bio potpredsednik kluba. Rekao sam mu: Vi da se za sve pitate, a samo ja da odgovaram, neće moći“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari