Izazov na golu Torina: Može li Vanja Milinković Savić da ponovi učinak italijanskog golmana koji je odrastao u Sarajevu? 1Foto: EPA-EFE/Ali Haider

U italijanskoj fudbalskoj Seriji A Torino je tek na 11. mestu, ali ima četvrtu najbolju odbranu u ligi.

Primio je 26 golova u 29 kola, više samo od vodećeg Intera (14), gradskog rivala Juventusa (23) i iznenađujuće visoko plasrirane Bolonje (25), koja s četvrtog mesta gleda na debi u Ligi šampiona.

Zasluge za postojan bedem idu i na račun golmana Vanje Milinkovića Savića, koji se skoro u svakoj utakmici istakne neustrašivom odbranom.

Torino se u minulom kolu vratio kući pevajući iz Udina, gde je savladao Udineze s 2:0. Bio mu je to 14. meč u ovoj ligaškoj sezoni sa sačuvanom mrežom, što je i najviše u prvih 29 kola posle 1991/92 (16).

U svim tim duelima na golu je stajao Milinković Savić, koji je propustio samo utakmicu s Bolonjom 27. novembra prošle godine u 13. kolu (ostao na klupi). Dve lopte za pobedu domaćina s 2:0 završile su iza leđa njegove rezerve Luke Gamela.

Pre 32 godine Torinova uzdanica između stativa bio je Luka Markeđani, koga su odbrane uvele i u italijansku reprezentaciju 1992.

U prvih 29 kola i on takođe nije branio jednom i to u pobedi u gradskom derbiju s Juventusom (2:0), pošto je dobio crveni karton na prethodnom meču, protiv Intera na „Meaci“ (0:0).

U toj sezoni, tada u ligi sa 18 klubova (sada 20), nije kapitulirao ukupno 17 puta, što znači da će se Milinković Savić poravnati s njim ostane li nesavladan još triput u sledećih pet utakmica.

Golman srpske reprezentacije trenutno ima drugi najbolji učinak u sezoni (14/28) i deli ga sa Mihaeleom di Gregorijem iz Monce, koji je takođe na 50 odsto (13/26).

Vodeći je Švajcarac Jan Zomer, čuvar mreže Intera, sa 60,7 odsto (17/28).

U istoriji Torina u Seriji A Salvatore Sirigu nije primio gol na 15 mečeva (od 36) 2018/19, a Silvano Martina na 15 od 30 1984/85.

Silvano Martina je rođen u Sarajevu 1953, u italijanskoj porodici koja je živela u glavnom gradu BiH. Kad mu je bilo 13 godina, razvejana su njegova maštanja da će postati golman Železničara, budući da je kao pionir išao na probu na Grbavicu. Glava porodice je odlučila da ih u potrazi za boljom sutrašnjicom preseli u otadžbinu.

Martina je došao u Torino baš u leto 1984. iz Đenove. Branio je na svih 30 utakmica u ligi sa 16 timova, a Torino je zauzeo drugo mesto. Bolji plasman u Seriji A od tada nije postigao.

Dogodine, u okršajima s Hajdukom u drugom kolu Kupa UEFA, Blaž Slišković ga je savladao iz voleja u prvoj utakmici, a zatim i iz slobodnog udarca s 35 metara u revanšu na Poljudu.

Da bi Milinković Savić ostao ubeležen u istoriju kluba najmanje kao Martina, moraće da sačuva mrežu makar jednom na sledeća dva meča na kojima bude branio po povratku iz reprezentacije Srbije, s njenih prijateljskih utakmica s Rusijom u Moskvi (21. mart) i s Kiprom u Larnaki (25. mart).

Torino u sledećem kolu dočekuje Moncu (30. mart), a zatim je gost Empolija (7. april).

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari