Izbegnuti Medvedev, Ože-Alijasim i Fric u četvrtfinalu: Žreb Australijan opena po meri Đokovića 1EPA-EFE/DIEGO FEDELE

Osvajač rekordnih devet titula u Melburnu zna put do trona, kom se s pravom nada.

Da je sam birao rivale u prelomnoj fazi Otvorenog prvenstva Australije u tenisu, Novak Đoković verovatno ne bi mogao više, barem na papiru, da olakša sebi posao.

Isto važi i za startnu prpreku u liku Roberta Karbaljes Baene iz Španije, koji će petom reketu sveta i četvrtom nosiocu AO stati na crtu kao 75-plasirani na ATP listi.

U nastavku takmičenja potencijalni izazivači pobednika 21. grend slema su: 2. kolo: kvalifikant Ugo Delien (Bolivija); 3. kolo: Grigor Dimitrov (Bugarska, 27), Laslo Đere (Srbija); 4. kolo: Bablo Karenjo Busta (Španija, 14), Aleks de Minor (Australija, 22); četvrtfinale: Andrej Rubljov (Rusija, 5), Holger Rune (Danska, 9), Nik Kirios (Australija, 19); polufinale: Kasper Rud (Norveška, 2), Tejlor Fric (SAD, 8); finale: Rafael Nadal (Španija, 1), Stefanos Cicipas (Grčka, 3), Feliks Ože-Alijasim (Kanada, 6), Danil Medvedev (Rusija, 7)

Dakle, u četvrtfinalu neće gaziti po „nagaznim minama“ poput Medvedeva, Frica i Ože-Alijasima. Što bi maksimalno moglo da mu raskrči put do finala, pod uslovom da ga ne zadesi neka povreda i ako u svojoj „dnevnoj sobi“ (kako AO nazivaju zbog njegove dominacije na uvodnom sezonskom GS) bude igrao tenis iz najboljih dana.

Prošle godine nije nastupio u Melburnu zbog nevakcinisanosti protiv korona virusa, sudskog oduzimanja medicinskog izuzeća i deportacije sa Petog kontinenta, a pre toga je bio šampion 2008, 2011, 2012, 2013, 2015, 2016, 2019, 2020. i 2021. godine.

Eventualnim osvajanjem 2.000 bodova izbio bi ponovo na prvo mesto u svetskom poretku singl igrača i nastavio da popravlja rekord „belog sporta“ u broju nedelja provedenih na vrhu ATP liste, a na AO (16 – 29. januar) stiže sa titulom sa nedavnog turnira 250 u Adelejdu.

Kao i izjednačio sa braniocem australijskog trona Nadalom, jer njegov večiti rival ima jedan pobednički trofej više sa turnira najviše kategorije (22).

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari