Izbledele Mesijeve čarolije 1Foto: EPA-EFE/ YOAN VALAT

Lionel Mesi i Barselona nisu više što su bili, jasno je to naročito u Ligi šampiona gde im je posle osvajanja poslednjeg od pet „ušatih pehara“ 2015. godine i finale misaona imenica, pa je rana prolećna eliminacija iz trke za najvredniju evropsku klupsku titulu od Pari Sen Žermena samo epizoda više u eroziji reputacije ovog magičnog Argentinca i kluba čiji je sinonim.

Ni Liverpul sa Jirgenom Klopom ne liči više na sebe iz poslednje dve sezone, kada se prvo popeo na „krov“ Starog kontinenta pa osvajanjem titule u Engleskoj prekinuo višedecenijski šampionski post u Premijer ligi, ali je preko grbače Lajpciga prošao u Top osam LŠ i još ima šansu da se iskupi za očajan učinak u domaćem prvenstvu.

U trenerskoj eri Žozepa Pepa Gvardiole čak ni najveći rivalski timovi nisu imali puno prostora za razmahivanje, a potonji stratezi Barselone samo su u ranijim ili kasnijim fazama LŠ umanjivali moć tima sa „Kamp Noua“, da bi u sredu uveče Ronaldu Kumanu pošlo za rukom da prvi put od 2007. godine „izvede“ Katalonce iz elitnog takmičenja već u osmini finala.

Remijem završen revanš u Parizu i silne šanse u tih 90 minuta nisu mogli da potru Barsino stradanje na njenom terenu, šta više Mesijev neiskorišćen penal na „Parku prinčeva“ i poražavajući podatak da on i saigrači nisu realizovali čak šest od 15 ovakvih zicera od početka ove sezone idu u prilog priči o trenutnom nazadovanju.

– Odlazimo iz ove sezone na potpuno drugačiji način nego prošle, tužni zbog tako brze eliminacije iz Lige šampiona, ali hrabri igra iz druge utakmice. Taj put treba slediti… Ni Leo ne može sumnjati u sjajnu budućnost ovog tima. Već duže vreme i on sam vidi poboljšanja zahvaljujući izvršenim promenama. Imamo mlade igrače odličnog kvaliteta – uverava holandski stručnjak na klupi Barselone, odnedavno sa novim (starim) predsednikom Đoanom Laportom.

Gazde PSŽ se ne menjaju, kao ni ambicije „svetaca“ s kasom punom arapskih para, ali nikako da se dokopaju evropske krune. Iako za svaku sledeću sezonu veruju da je baš ona TA, pa i za sadašnje putešestvije, u dobroj meri nastavljeno zahvaljujući fantastičnoj noći golmana Kejlora Navasa.

– Bila je to stvarno velika Barsina partija, pritiskali su nas do maksimuma… Ipak, snažna želja za uspehom nas je odvela dalje. Nadam se da će tako ostati do kraja takmičenja – reči su čuvara mreže francuskog tima.

Iste noći, Liverpul je na neutralnom terenu u Budimpešti lagano dokrajčio Lajpcig, mada je nemački tim svim silama iskušavao odbranu crvenih.

– Stvarno impresivno izdanje. Svih. Oni su nas snažno napadali, a mi smo se sjajno branili, mada smo i mi stvorili puno šansi. Prezadovoljan sam obavljenim poslom u defanzivi, u situaciji kada u odbrani imamo toliko problema sa povredama – hvalio je trener engleskog tima Jirgen Klop i svoje i pulene Julijana Nagelsmana.

– Nismo dovoljno uradili da bismo prošli dalje. Ni na ovoj ni na prvoj utakmici. I moji igrači su ljudi, probali su sve, ali… Ništa, moramo brzo da se prebacimo na prvenstvo i Kup Nemačke – ne gubi vremena na žalopojke mladi stručnjak.

Bez najvećih posle 16 godina

Lionel Mesi i njegov večiti rival za individualna priznanja Kristijano Ronaldo (nekada u Mančester junajtedu i Realu, a sada u Juventusu) nisu još dali poslednju reč u fudbalu i verovatno neće uskoro, ali ona ove sezone nema težinu kao pre. Toliko da prvi put od 2004/2005. ni Argentinac ni Portugalac neće biti akteri četvrtfinala.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari