Izbori na dugačkom štapu 1Foto: Starsport

Samo oni što ne poznaju fudbalske (ne)prilike u Srbiji ili ih tumače onako kako odgovara njihovim sitnim interesima, neće pozdraviti odluku Odbora za hitna pitanja nacionalnog Saveza da Superligu u sezoni 2022/2023, sa sadašnjih 16 klubova skrati na 14, za čim je vapio svaki iole razuman svedok tragikomičnih zbivanja u preglomaznoj SLS 2020/2021, sa 20 ekipa i obiljem sumnjivih radnji čijim ehom su se bavili UEFA, ali i Aleksandar Vučić.

Međutim, samo retke je dotakla činjenica da je ovaj strateški važan potez povučen u trenutku kada, ni tri meseca posle odlaska predsednika FSS Slaviše Kokeze, nema nagoveštaja kada bi mogli biti izabran nov sastav Izvršnog odbora i „pravi“ glavnokomandujući fudbalske organizacije, jer istu vodi Kokezin zamenik Nenad Bjeković.

Sa stanovišta vrhovnog akta, Statuta FSS, nema ničeg spornog u proceni najužeg članstva IO (OHP) da nema takmičarskog, infrastrukturnog i finansijskog pokrića za prvenstvo sa 16 klubova, jer mu je dato pravo da donosi propozicije tzv. stalnih takmičenja na republičkom nivou.

Propisima je pokrivena i majska smena prvog Kokezinog zamenika Marka Pantelića (ne i njegov izbor, čega su se njegovi rivali u borbi za prevlast „setili“ tek kada ih je na nekoliko sati proterao sa Terazija 35), pa i uloga Bjekovića u funkcionisanju Saveza, ali ni okupiranost pažnje javnosti Evropskim prvenstvom ne može da sakrije internu nezainteresovanost za novo i nužno kadriranje u sportu – sinonimu za mulj.

Dok medijima defiluju potencijalni kandidati za upražnjenu funkciju, domaći fudbalski plebs se ya njih „opredeljuje“ a (in)direktno uključeni Vučić ima preča posla, manji teritorijalni Savezi, 69 članova Skupštine FSS i klubovi ćute na ovu tešku temu.

Aktuelna vrhuška, sa kadrovima većinski izabranih po direktnoj (propisima dozvoljenoj) volji Kokeze, okrnjena za pomenutog predsednika primoranog na ostavku (navodno, „samo“ zbog bliskih veza sa krivično gonjenim kriminalcima iz redova „navijača“ Partizana) i njegovog prvobitnog zamenika Pantelića, zakazala je prošlog meseca redovnu Skupštinu FSS za 30. jun, ali niko ne zna sa sigurnošću kada će biti izbori, ni opšti ni predsednički.

Da li će zamenik predsednika Nenad Bjeković i generalni sekretar Jovan Šurbatović, u saradnji sa čanovima IO, do kraja mandatnog perioda (2019-2023) predstavljati FSS pred državom ili će komande FSS preći u druge ruke, a eventualne promene biti suštinske ili kozmetičke.

Sindikalci: Ugnjetavanje srpskih igrača

Sindikat profesionalnih fudbalera Nezavisnost poverovao je da će novim sastavom Arbitražnog suda i Pravilnikom o njegovom radu biti ispoštovana sva radna prava domaćih igrača u slučaju suđenja sa klubovima, odnosno usklađena sa onim koja uživaju stranci u Srbiji, ali je ipak odustao od učestvovanja u radu tog organa.

„Nažalost, FSS nas je izigrao i doveo u zabludu, poslali su nam jasnu poruku da nemaju apsolutno nikakvu želju da bilo šta menjaju i unapređuju, da im je jedini cilj ugnjetavanje srpske dece i da smo na sastanke bili pozivani samo da bi FSS mogao da ispuni formu i obavesti UEFA da vode dijalog sa predstavnicima igrača… Takođe, odluku o novom Pravilniku o radu Arbitražnog suda donelo je pet članova FSS Odbora za hitna pitanja, od kojih je jedan član Izvršnog odbora Zajednice klubova Super i Prve lige a dvojica su sinovi predsednika klubova koji se takmiče u Super ligi Srbije, što predstavlja sukob interesa. Jedan od članova FSS Odbora za hitna pitanja koji je odlučivao bio je i gospodin Novica Tončev, koji je ministar u Vladi Republike Srbije i koji po Zakonu o sportu član 33. stav 3. ne bi ni smeo da bude član bilo koje sportske organizacije, kao politički funkcioner….“, ključni su delovi saopštenja SPFN.

Bjeković: Sve jednoglasno

„Želim da obavestim fudbalsku javnost da su sve odluke donete jednoglasno što još jednom potvrđuje jedinstvo Fudbalskog saveza Srbije i njegovih organa. Važno je apostrofirati da su sve odluke donete u jasnoj nameri da se sprovedu korenite reforme u srpskom fudbalu“, rekao je na sednici Odbora za hitna pitanja, zamenik predsednika FSS Nenad Bjeković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari